Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned05312020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Odluka suda: Josip Perković bit će izručen Njemačkoj

josip perkovic1

Josip Perković ipak će biti izručen Njemačkoj, nepravomoćna je odluka izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. Zamjenica glasnogovornika Županijskog suda Ivana Čalić izjavila je danas  (8. siječnja 2014.) novinarima da je sud odlučio udovoljiti njemačkom zahtjevu za Perkovićevim izručenjem te da nije prihvatio argumente obrane.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je da će žalbu na tu odluku uputiti Vrhovnom sudu čim dobije pisano rješenje.

Vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića zaključilo je da bivši čelnik jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe, treba biti izručen Njemačkoj koja ga tereti da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog političkog emogranta Stjepana Đurekovića 1983. u Muenchenu.

Kako je riječ o nepravomoćnoj odluci, o Perkovićevoj sudbini odlučivat će Vrhovni sud, koji pravomoćnu odluku mora donijeti tri dana nakon što prime žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća.

Nobilo je već ranije najavio da će njegov branjenik, ako ga izruče, progovoriti o svemu što zna te da će se u konačnici obratiti i Ustavnom sudu.

Perković od početka odbacuje njemačke optužbe da je povezan s Đurekovićevim ubojstvom, kao i njegov nekadašnji šef u jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti Zdravko Mustač, o čijem će izručenju sutra odlučivati sud u Velikoj Gorici.

Obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.

U nekoliko medijskih istupa Nobilo je tvrdio kako je privatnom istragom utvrdio da pripadnici Službe državne sigurnosti iz Hrvatske nisu sudjelovali u Đurekovićevu ubojstvu, već da su za to odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.
 
Redakcijsko izvješće
8. siječnja 2014.

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac