Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned05312020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Prije 22 godine slomljena je obrana Vukovara

vukovar13

Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine. Prije 22 godine, 18. studenog 1991. godine nakon tromjesečnog otpora slomljena je obrana Vukovara i u grad su počeli ulaziti pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Od početka bitke za Vukovar, 25. kolovoza 1991. ubijeno je 1624, a ranjeno 1219 ljudi. Nakon okupacije oko 8000 vukovarskih branitelja i civila završilo je u srbijanskim logorima, dok je oko 22 tisuće Hrvata, ali i ostalih ne srba prognano iz Vukovara.

Danas je uz generale Gotovinu Čermaka i Markača u vukovarskoj koloni hodala i žena koja je prije 22 godine postala jedan od simbola Domovinskog rata. Iako je 18. studenog 1991. godine imala samo šest i pol godina,  njen lik i suze mnogima su se usjekle u sjećanje. Željka Jurić postala je jedan od simbola pada Grada heroja. Djevojčica u plavom kaputiću danas ima 28 godina, a u koloni sjećanja koračala je uz generale Gotovinu Markača i Čermaka. Kliknite na fotografiju da je vidite u pravoj veličini.

Generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak u Vukovaru su se na Dan sjećanja pridružili koloni koju je organizirao Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara.

- Vukovar je grad heroj, došli smo odati počast braći i sestrama koji su se borili za domovinu - rekao je general Gotovina i dodao da je to ono što je važno, a da je sve ostalo sporedno. Prisjetio se 1991. godine i pada Vukovara kada je bio na zapadnoslavonskom ratištu.
Događaj je, tvrdi, za sve bio težak, ali uspjeli su se ustrojiti i dignuti glave, a onda uspjeti i u pravnoj borbi.
- Uspjet ćemo i danas, sutra u ekonomskoj i gospodarskoj borbi, svaki građanin treba se osjećati sretno - rekao je Gotovina i dodao kako Haag i Domovinski rat pripadaju povijesti, te da su naši ciljevi uređeno društvo i gospodarski prosperitet.

General Čermak rekao je kako u Vukovar nisu došli da bi radili bilo kakve podjele, nego izraziti pijetet žrtvama. Dodao je da Hrvatske ne bi bilo da nije bilo Vukovara.

Mladen Markač je rekao kako u Vukovaru nisu samo s Vukovarcima nego i sa svim žrtvama Domovinskog rata. Kratko je prokomentirao i da su generali došli u Vukovar s namjerom da odaju počast žrtvama, ali i da stišaju tenzije.
Generali su se neprestano fotografirali sa svima koji su to željeli, a najviše s djecom.

Dragovoljci i veterani Domovinskog rata iz Orašja i općine Domaljevac-Šamac i ove su se godine poklonili žrtvama vukovarske tragedije. Šezdeset i dva pripadnika udruga iz ove dvije posavske općine, na čelu s ministrom branitelja ŽP Josom Markovićem, krenuli su u subotu pješice iz Orašja, u 6. Koloni sjećanja Orašje-Vukovar, kako bi još jednom odali pijetet stradalima u Vukovaru, ali i ostalim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, kroz koja su prolazili. U Vukovaru su danas bili i članovi Udruge branitelja-veterana 106. oraške brigade HVO, što je njihov 4. organizirani odlazak, autobusom, gdje su sudjelovali u Koloni sjećanja i poklonili se svim poginulim u vukovarskoj tragediji, što su učinili i članovi Udruge poginulih i nestalih branitelja u DR-u podružnica Orašje, te brojne druge udruge i izaslanstva iz Posavine.
U sjećanje na žrtve Vukovara, noć uoči obljetnice, upaljene su svijeće u Posavini, i to duž prometnice od Grebnica do Orašja. Akciju sjećanja na Vukovar organizirala je Mladež HDZ-a BiH.

U koloni jedinstva i dostojanstva nazočila je i naša suradnica Garevljanka Ana Perković koja je za GIP načinila i nekoliko ekskluzivnih fotografija koje možete pogledati klikom ovdje.!

PRESS GIP-a

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac