Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned05312020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Vukovar mijenja Statut da se ukloni ćirilica

vukovar

Glasovima većine gradskih vijećnika Gradsko vijeće Vukovara izglasalo je Odluku o pristupanju izmjenama Statuta grada Vukovara kojom će se mijenjati članak 2., a  u kojem bi ubuduće pisalo da je Vukovar grad posebnog pijeteta.

Također bi se u Statutu mijenjao i članak 61. koji govori o primjeni Zakona o uporabi jezika i pisma manjinskih naroda. Time bi se započelo s pravnim uklanjanjem dvojezičnih tabli koje su već postavljene u gradu. Od tog prijedloga, koji je na Vijeće dala grupa građana, a iza koje stoje članovi HDZ-a  i HSP dr. A. Starčević, bili su suzdržani članovi SDSS-a.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Ivan Penava rekao je kako ne žele osporiti prava bilo kojoj nacionalnoj manjini, ali da će inzistirati da na području Vukovara u službenoj upotrebi bude samo hrvatskih  jezik i latinično pismo jer situacija u Vukovaru još nije zrela za druge opcije.

Sabo otišao u Zagreb na sjednicu Sabora

Neki od vijećnika uvjereni su kako će promjena odredaba Statuta značiti samo pokušaj promjene Zakona o manjinama i dobivanje političkih bodova, te da to neće biti provedivo obzirom da se kosi s ostalim zakonima. Iako je prva sjednica novosazvanog Gradskog vijeća, nakon  afere kupovine vijećnika, trebala imati daleko više točaka, sjednica je prekinuta na 14. točki jer je u njoj aktualni gradonačelnik Željko Sabo trebao podnijeti izvješće o svom šestomjesečnom radu. Gradonačelnik Sabo je, pak, otišao u Zagreb na zasjedanje Sabora pa nije mogao nazočiti sjednici Vijeća.

Sjednica je također trebala biti i prvi susret dojučerašnjih stranačkih kolega a danas političkih rivala Sabe i Pinjuha, obzirom da je upravo Pinjuh prije nekoliko mjeseci 'izdao' Sabu i digao ruke za koaliciju HDZ-a i HSP dr. A.Starčević i tako im donio prevagu u vijeću. Sjednica će biti nastavljena idući tjedan.

Preuzeto s 24 sata.hr

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac