Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ne vjerujem u crne slutnje masovnog iseljavanja iz BiH

josipovic

ZAGREB/SARAJEVO - Činjenica je da će BiH i Crna Gora prvi put dobiti granicu s EU i ta će činjenica sama po sebi, sigurno, donijeti puno dobrih promjena. Bit će nemoguće zaustaviti dobar utjecaj EU po svim pitanjima, standardi će se, jednostavno, morati početi sinkronizirati s obje strane granice.

Također, jedan značajan dio građana BiH koji su Hrvati ili pripadnici drugih naroda imaju putovnice RH, od 1. jula 2013. postaju građani EU i imaju povijesnu mogućnost biti najbolja, živa spona koja će pomoći svojoj domovini BiH da što brže napreduje prema EU. Ne vjerujem u crne slutnje masovnog iseljavanja, puno više vjerujem u mogućnost da se šanse koje pruža EU, posebno mladima, iskoriste i donesu kući - rekao je u intervjuu za "Dnevni avaz" predsjednik Republike Hrvatske Ivo Jospović.

On kaže  kako će Hrvatska će kao članica EU nastaviti snažno zagovarati nastavak politike proširenja.

- Ako postoji zemlja koja BiH želi stabilnost i napredak, onda je to Hrvatska. Mi smo najbliži, najpovezaniji susjedi i izuzetno je važno da se ta dobra volja i potreba za suradnjom i partnerstvom realizira za dobro obiju zemalja. Pozitivna uloga - kaže hrvatski predsjednik.

Na pitanje o budućem odnosu Hrvatske prema Hrvatima u BiH, Josipović odgovara kako se odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH neće i ne može promijeniti.

- Hrvatska će i dalje biti vitalno zainteresirana za položaj Hrvata u BiH, odnosno za njihov održiv opstanak u BiH te ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda i svim građanima BiH. BiH je domovina i Hrvata koji su se u njoj rodili i u njoj žive i uvijek će imati našu podršku da unutar institucija i svoje države traže rješenja i za vlastitu ravnopravnost i najfunkcionalnije modele koji će osigurati napredak države i svih njenih građana. Ali želim biti potpuno jasan - mi želimo imati izvrsne odnose s državom BiH, sa svim narodima i građanima u BiH. To podrazumijeva otvoren i konstruktivan dijalog o svim pitanjima i povjerenje da jedni drugima želimo dobro. Samo u suradnji i zajedno možemo postići istinski napredak u europeizaciji cijele regije. Nećemo pristati na logiku po kojoj suradnja s jednima isključuje suradnju s drugima nas takva igra sitnih taktika ne zanima. U BiH razgovaramo i razgovarat ćemo sa svima. Hrvati iz BiH u tom odnosu mogu imati izuzetno pozitivnu ulogu, mogu biti još jedan most prema Hrvatskoj i EU te mogu dodatno doprinijeti BiH u ubrzanju euroatlantske integracije - rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Preuzeto s: Portal Herceg Bosna /Dnevno.ba

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac