Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto12012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Pokopano 214 žrtava koje su ubili partizani

pokop domobransko groblje

Dubrovnik, Sprovodne obrede za 214 ekshumiranih osoba, kako se pretpostavlja većinom njemačkih i hrvatskih mornara, koji su nakon završetka II. svjetskog rata bez suđenja ubijeni na otoku Jakljanu pored Dubrovnika i bačeni u masovnu grobnicu, u petak 1. ožujka na Domobranskom groblju u Gospinu polju u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji s fra Ivom Brkovićem, gvardijanom kapucinskog samostana Gospe od milosrđa.

Pokopu su nazočili i župnik župe sv. Mihajla don Željko Kovačević, dekan Gradskog dekanata don Ivica Pervan i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić, koji je pročitao evanđelje.

Na početku sprovoda nazočnima su se obratili pomoćnik ministra branitelja pukovnik Ivan Grujić, predsjednik Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Željko Kulišić, saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, ministar branitelja Predrag Matić te izaslanik njemačkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj vojni ataše Jörg Rauber. Zajednička misao njihovih obraćanja bila je da svaka žrtva zaslužuje dostojanstven pokop i da ratni zločin ne zastarijeva.

Biskup Uzinić rekao je da se tom komemoracijom i sprovodnom molitvom želi ispuniti dužnost kršćanskog pokapanja mrtvih, "ali i još jednom na konkretnom primjeru upozoriti na razmjere zla koji su se događali na ovim našim prostorima u tijeku II. svjetskog rata i osobito, nažalost, poraća". "Ovo ne kažem zato što smatram da je komunistički sustav bio gori od nacističkog i fašističkog – previše je tu sličnosti da bismo mogli reći tko je gori – nego zato što je komunistički sustav nakon 18. listopada 1944. počevši od Orsule, preko Dakse, vidimo i Jakljana, Mljeta i osobito Korčule, posijao puno više žrtava nego su to na ovom našem području učinila prethodna dva", istaknuo je biskup. Rekao je da se ne zna točno tko su žrtve koje se pokapaju, da se pretpostavlja na temelju nekih svjedočenja da je riječ o 102 njemačka i hrvatska mornara likvidira od strane pobjedničkih partizanskih postrojbi nakon II. svjetskog rata, ali da se za ostale do broja 214 ne zna ni tko su, niti jesu li bili vjernici i koje vjere, a da se pretpostavlja da su bili kršćani.

Spomenuvši brojku od 214 žrtava, biskup Uzinić je rekao: "To je više nego dvostruko od onoga što se pretpostavljalo, a što je još jedan od dokaza da su razmjeri zla koje se dogodilo u komunističkim čistkama nakon II. svjetskog rata koji do danas nisu rasvijetljeni, a nažalost još nema dovoljno političke volje da ih se rasvijetli, puno viši nego što smo pretpostavljali. Znamo i još nešto. Znamo da su to većinom bili sasvim obični ljudi, sa svojim vrlinama i manama, snovima i nadama. Neke od njih, možda i sve, jedan je totalitarni sustav, onaj nacistički, odvojio od obitelji, posla, svakodnevice i uključio u svoju zločinačku mašineriju koja je oružjem i, nažalost, do tada nezamislivim zločinima istrebljenja u koncentracijskim logorima, željela pokazati nadmoć jedne rase nad drugim rasama, a drugi totalitarni sustav, onaj komunistički, ih je u svojoj klasnoj borbi koja je brisala sve za koje se pretpostavljalo da bi mu mogli biti prepreka, prekinuo u snovima da će se završetkom rata svemu onome što su prije rata napustili, natjerani ili zavedeni svejedno, moći ponovo vratiti".

U zajedničku grobnicu na Domobranskom groblju zasad nisu položeni svi ekshumirani posmrtni ostaci, nego samo jedan dio, a ostali će s vremenom biti tu preneseni. Vijence na zajedničku grobnicu položili su predstavnici Ministarstva branitelja, gradske i županijske vlasti, njemačkog veleposlanstva te udruga proizišlih iz II. svjetskog i Domovinskog rata.

Njemački vojni ataše Rauber izrazio je zahvalnost hrvatskim vlastima koje su, na inicijativu lokalnih ljudi, pokrenule ekshumiranje. U Hrvatskoj je pokopano više od 20.000 njemačkih vojnika, a pretpostavlja se da ih još 10.000 čeka da budu pronađeni i dostojno pokopani. "Za nas je pitanje humanosti da možemo naći sve naše vojnike koje smo izgubili tijekom II. svjetskog rata. To još uvijek traje i svaki put nam je važno kad nađemo neko od naših vojnika", rekao je Rauber.
 
Iskapanja na Jakljanu počela su 19. veljače. Prvog dana nije nađeno ništa, da bi se onda pronašli prvi kosturi te otkrila posebice frapantna slika – ljudskih kostura isprepletenih s korijenima ogromnog bora izraslog na mjestu masovne grobnice. Na konferenciji za novinare održanoj na Jakljanu 22. veljače novinari su mogli vidjeti ostatke 33 pronađene osobe, da bi do nedjelje bilo pronađeno oko stotinu osoba, koliko se pretpostavljalo da ih u toj grobnici ima. Kako su stalno pronalaženi novi posmrtni ostaci iskapanja su nastavljena sve dok nije izvađeno svih 214 kostura, koliko se pokazalo da ih grobnica krije.

Za nepunih osam radnih dana djelatnici Uprave za nestale i zatočene Ministarstva branitelja, članovi specijalnih postrojbi MORH-a i članovi Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske ekshumirali su žrtve s Jakljana, na čemu im je izražena zahvalnost.

IZVOR www.ika.hr

Župa Garevac

garevacka-crkva
Mjesto molitve i opraštanja

MZ GAREVAC

logo mz
Sve o MZ Garevac