Narod se "diže" impotentnoj Vladi, traže samo vaše ostavke

prosjedi
Zagrebački prosvjednici danas ne prosvjeduju, ali su se građani okupili na ulicama Vinkovaca, Zadra, Čakovca i Pule. U Vinkovcima su se prosvjedima pridružili seljaci. Između 300 i 400 građana okupilo se u 18 sati na Narodnom trgu u Zadru kako bi prosvjedovali protiv Vlade Jadranke Kosor. Jedna starija gospođa poručila je premijerki da "ako ima još zdrave pameti, raspiše izbore i okonča ovu agoniju". Umirovljenik je zatražio od HTV-ovog urednika Siniše Kovačevića da se ispriča prosvjednicima koje je nazvao huliganima.

- Huligani su oni koji su opljačkali Hrvatsku, a ne prosvjednici - poručio je muškarac. Kolona je nakon što su se našli na Trgu, krenula prema Stupu sramote na kojem su izvjesili sve grijehe Vlade. Uzvikivali su parole poput "lopovi, lopovi" i "Jaco pederu". Nakon toga uputili su se prema Pozdravu sunca, a potom će se ponovno vratiti na Narodni trg.


Na drugom "Facebook prosvjedu" u Čakovcu okupilo se tek 50-ak prosvjednika, a razlog tomu vjerojatno je činjenica što je današnji prosvjed organizirao drugi organizator. Prosvjed u ponedjeljak organizirala je Maja Lesar, kći saborskog zastupnika Dragutina Lesara, dok je prosvjed u srijedu organizirao Branimir Bunjac, piše portal evarazdin.

Bunjac je poručio oporbenim strankama da im "vjeruju samo malo više nego ovima koji su na vlasti". Njegov govor malobrojni građani pozdravili su uzvicima: "Bando, odlazi!". Novi prosvjed najavljen je za subotu u Varaždinu, gdje se očekuje dolazak najmanje 1200 ljudi.


U Vinkovcima, na mirnom prosvjedu Facebookovaca kojima su se pridružili i seljaci, okupilo se oko 1000 prosvjednika. U koloni su prošetali gradom, a neki su prosvjednici palili slike premijerke Jadranke Kosor i ministra Petra Čobankovića. Jedna je žena čak zapalila svoju člansku iskaznicu HDZ-a.

Jedan od organizatora prosvjeda seljaka, Tomislav Pokrovac rekao je da je HDZ-ova vlast ukrala 100 milijardi kuna, a da Ivo Sanader nije jedinio koji je krao. Prosvjed je osiguravalo nekoliko desetaka policajaca.


U Karlovcu su već okupilo 500-tinjak građana, a očekuje ih se još i više jer je početak prosvjeda najavljen za 22 sata. Prosvjednici su se počeli okupljati na Trgu bana Jelačića s porukama "Jaco, odlazi", "Vukeliću, odlazi" i "Bando, okrali ste Hrvatsku". Javnu podršku organizatorima dali su i branitelji i Hrvatski nacionalni front. Nakon toga prosvjednici su se uputili prema obližnjoj gradskoj upravi. Tamo su vikali Igoru Pamiću neka ode.

Preuzeto od 24 sata, piše: Paula Manitašević,Viktor Lisac