Parni Valjak u Brčkom

parni-valjak

Tog jutra je autobus s kojim su nastavnici dolazili na posao malo kasnio. Već je zvonio prvi sat i morali smo u razred, sedmi A. Bacio sam pogled kroz prozor i ugledao nastavnika iz tjelesnog odgoja! Ali!!!!! Nije nosio ploču!! Nisam mogao vjerovati. Pa dao sam mu 20 iljada (dvije crvene s kraljom Tomislavom) da mi je kupi u gradu. Jedva sam ih skupio. Ploča koja je tek izišla zvala se Vruće igre.

Bio je to tek treći po redu album Parnog Valjka (ako ne računamo Gradske priče na engleskom jeziku koji nije baš bio uspješan).Prvi se zvao Parni Valjak (na Prevela me mala žednog preko vode), drugi je bio Gradske priče (sa Stranicom dnevnika, 700 milja od kuće, Jablanom kojeg je napisao Johnny Štulić), a ovo ultimativni must have!


Uglavnom, čekao sam još tjedan dana i nastavnik je konačno donio novi album Valjka. Bio je odličan. I danas mislim da je najbolji kojeg su ikad snimili.
Pjesme - Neda, Ona je tako prokleto mlada, Vrijeme je na mojoj strani, Hvala ti..


Nakon toga su snimili dvostruki album uživo na kojem je s unutarnje strane bila otiskana ulaznica za bilo koji koncert Valjka bilo gdje.
Ulaznica s tog albuma je poslije bila iskorištena,ali nisam ju ja iskoristio. Koliko suza sam radi toga prolio. Bio sam u školi i nisam mogao stići na vrijeme da se ukrcam sa starijim bratom i ekipom. Otišli bez mene!


Ali nisam se predao. Stopirao sam na cesti i došao pred dvoranu, koncert je već počeo i nisu više puštali unutra.Cijelog sam odslušao ispred dvorane.
Taj album sam poslije poklonio svojoj prvoj ljubavi (s malo izrezanom unutarnjom stranom,hehe). Isplatilo se. Danas mi je žena i majka moje djece.

Prošao je rat, prošla je i Molitva, a onda su uslijedile Zastave. Parni Valjak je Zastavama doveo Budišu i Račana na vlast svirajući im u kampanji.
Vjerujem da je Račan zeznuo i njih kao što je Budišu.

Koncertno je Parni Valjak oduvijek najbolji band na ovim prostorima. Zahvaljujući i gitaristu Marijanu Brkiću kojeg sam gledao još dok je bio klinac i skupa s Hourom nemušto skakao po pozornici svirajući Mi plešemo. Otad je strašno napredovao.

Hus Hasanefendić nikad nije bio pjesnik, njegove tekstovi ne razaraju poput Johnnyevih, malo ih je socijalno nadahnutih. Hus uglavnom progovara o ljubavi i prolasku vremena u kojem stari.
Ali u Parnom Valjku, on to jako dobro radi, glazbeno sazrio, stvara knoplerovsku atmosferu u pjesmama, inteligentno kombinira dvostruka gitarska sola.

Dosežući glazbeni vrhunac, pritisnut spoznajom kako nema konkurencije koja bi ga tjerala (nestala Azra, otišlo Bijelo Dugme, Prljavo Kazalište se srozalo na sponzorsko preživljavanje) na bolje, raspušta Parni Valjak.
Vraćaju se. Jer su vidjeli da ne znaju ništa bolje raditi. Provjerite koliko dobro to danas rade.

Povodom Dana distrikta 08.03. 2011. na gradskom trgu u Brčkom nastupit će trenutno najpopularniji hrvatski rock band Parni Valjak. Uživajte u dobroj svirci!

Pruezeto s posavski-obzor