Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto07142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

PROTESTI PREDSJEDNIČKE KOMORE REPUBLIKE SRPSKE

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE- Banja Luka, Brčko - 27.06.2019.- Odvjetnička komora Republike Srpske danas je u 12 sati održala prosvjede s pola sata suspenzije. Odvjetnici su se okupili pred sudovima u cijeloj Republici Srpskoj kako bi ukazali na negativne posljedice fiskalizacije odvjetničkih aktivnosti u Brčko distriktu BiH.

odvijetnici 901

"Donošenjem izmjena Zakona o fiskalnim sustavima Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine uvedene su fiskalne blagajne u odvjetničku djelatnost, a ova polusatna obustava rada ima za cilj ukazati javnosti na negativne posljedice fiskalizacije. Djelatnost odvjetnika opravdano je isključena iz fiskalizacije u Brčko Distriktu BiH, jer odvjetnici imaju pravo i dužnost čuvati profesionalnu tajnu i povjerljive informacije koje saznaju od klijenta, čuvati dokumente koje su primili od klijenta i dužni su poštivati ​​ovo pravilo uvijek u svim okolnostima . Ujedinjeni narodi, u svojim osnovnim načelima, propisuju da će "vlade prepoznati i poštovati da će svi kontakti i savjetovanje između odvjetnika i njihovih klijenata u pogledu njihovog profesionalnog odnosa biti povjerljivi", rekao je Branislav Rakić, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske.

odvijetnici 902

Naime, Skupština Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, bez najave ili prijedloga izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sustavima, na sjednici održanoj 17. listopada, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima, koji je brisan u članku 3. stavku 1. točki c) iz članka 6. stavka 1. Zakona o fiskalnim sustavima, na taj je način propisao obvezu registriranja prometa putem fiskalnog uređaja ili fiskalne blagajne u odvjetničko društvo.

"Odvjetnici sa sjedištem u Brčkom vjeruju da je utvrđen njihov zahtjev za isključenjem iz fiskalizacije, da se taj zahtjev temelji na europskim i međunarodnim standardima, Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, preporukama Vijeća Europe i osnovnim načelima o ulozi odvjetnika. usvojen na Osmom kongresu Ujedinjenih naroda o sprječavanju i liječenju kriminala, koji će podupirati CCBE (Udruga Europske unije / Odvjetnici), Advokatska komora Republike Srpske i Advokatska komora Federacije BiH, kao i izuzeće pravnika od fiskalizacije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj, kao i Europskoj uniji “, izjavio je član odbora za prosvjede AKRS, odvjetnik Mirko Simić.odvijetnici 900

Kontakti za više informacija:

Branislav A. Rakić, predsjednik Advokatske komore RS, mob. +387 65 684 210
Mirko Simić, odvjetnik iz Brčko Distrikta BiH, mob. +387 65 467 308

odvijetnici 903