Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri06032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Katolici, muslimani i pravoslavci zajedno očistili katoličko groblje

zajednicko ciscenje grobljaNa inicijativu župe Drvar-Bos. Petrovac, a na poticaj pojedinih građana muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti, u Bos. Petrovcu organizirana je akcija čišćenja zapuštenoga katoličkog groblja u tom gradu.

U akciji je sudjelovala grupa mladih iz župe Drvar, predvođena župnikom ove župe don Davorom Klečinom, i nekolicina domaćih Petrovčana muslimana. Inicijativu je podržao i načelnik općine Bos. Petrovac Zlatko Hujić koji se pobrinuo da se osigura sav potreban alat i strojevi za čišćenje, kao i da se nakon akcije svi sudionici počaste uz druženje.

Katolička zajednica u Bos. Petrovcu je malobrojna, i ovom se akcijom – među ostalim – željelo pokazati kako bi se u svim sredinama u BiH većinske zajednice trebale odnositi prema manjinskim, te poslati poruku mira, suradnje i suživota – posebice među mladima, ali i poruku o potrebi brige lokalnih zajednica za kulturno-povijesnu baštinu, u što spada i briga za groblja.

Treba istaknuti da je prilikom čišćenja groblja pronađen devastirani nadgrobni spomenik uglednoga petrovačkog ljekarnika Nikole Turića koji je živio punih 113 godina, od 1808 do 1921.

Načelnik Zlatko Hujić je obećao daljnju pomoć kako bi se dovršilo uređenje ovoga starog groblja, koje je otvoreno daleke 1911. god., ali je opustošeno u Drugom svjetskom ratu i otada se nitko o njemu nije brinuo.

Inače, zanimljivo je da su se župniku Klečini obratili mnogi Petrovčani muslimanske vjeroispovijesti – pa i sam načelnik Hujić – s pitanjem zašto katolici ne obnavljaju svoju crkvu u Bos. Petrovcu na mjestu stare koja je porušena 1949. naredbom tadašnjih komunističkih vlasti, a koja se nalazila u samom središtu grada, prenosi Kta.

Danas u Bos. Petrovcu živi desetak katolika, a do Drugog svjetskog rata ih je bilo oko 2000 – u Krnjeuši, Vrtočama, Koluniću, Oštrelju i u samom gradu. Tada su i porušene katoličke crkve u Krnjeuši i na Oštrelju, dok su one u Drvaru i Bos. Petrovcu srušene čak 4 godine nakon svršetka rata, 1949.

Preuzeto s Hrvatskog medijskog centra: http://hms.ba