Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned05312020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Najsuvremenija metoda liječenja tumora prsne kosti u BiH

tuzlanski hirurziNa Odjeljenju torakalne kirurgije Klinike za kirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla primijenjena je najsuvremenija metoda u kirurškom liječenju tumora prsne kosti – saopćeno je iz UKC Tuzla.

Tim prof. dr. sc. Gorana Krdžalića uradio je tridesetpetogodišnjoj pacijentici iz Tuzle kiruršku resekciju tumora grudne kosti i stabilizaciju grudnog koša dual sintetskom i titanijum MESH tehnikom koja je do sada primijenjena samo u nekoliko kliničkih centara u svijetu.

Po riječima prof. dr. Krdžalića pacijentica se žalila na jake bolove i otok u predjelu prsne kosti i vrata, praćenih otežanim gutanjem i pritiskom u grudnom košu.

Nakon radioloških dijagnostičkih procedura utvrđeno je postojanje tumora gornje trećine prsne kosti veličine 5×7 cm. Na Odjeljenju torakalne kirurgije Klinike za kirurgiju pacijentici je urađen operativni zahvat pri čemu su primijenjena najsuvremenija tehnička rješenja u kirurškom liječenju tog oboljenja.

– U prvoj fazi operacije tumor je s gornjom trećinom prsne kosti pažljivo odvojen od velikih krvnih sudova koji se ulijevaju u srce i zatim reseciran, a u drugoj fazi ova anatomska regija je stabilizirana posebnom tehnikom koja podrazumijeva kombinaciju sintetičkih i titanijumskih MESH-mrežica.

Cilj ove tehnike je potpuna zaštita srca i velikih krvnih sudova uz očuvanje respiratorne funkcije grudnog koša – pojašnjava prof. dr. Krdžalić.

Po dostupnim objavljenim radovima u naučnim bazama podataka ta tehnika je primijenjena samo u nekoliko kliničkih centara i to u Istanbulu, Rijadu, Pekingu i Tokiju.

U priopćenju za javnost navodi se da je tim koji je izvršio spomenutu operaciju zadovoljan jer je pacijentica bez komplikacija napustila UKC Tuzla kao i što je operativna procedura izvedena samostalno bez supervizije.

– Po uobičajenom protokolu ovaj slučaj će biti objavljen i u relevantnim međunarodnim naučnim časopisima.

Tim koji je izvršio operativni zahvat činili su prof. dr. Goran Krdžalić, dr. Nermin Mušanović, mr. sc. dr. Merana Rifatbegović, dr. Nusret Ramić, mr.sc. dr. Zlatan Alić, dr. Damir Pavlović, viša med. sestra Izeta Čorhodžić i viša med. sestra Ganiba Kovčić – navodi UKC Tuzla.

Preuzeto s Fokus.ba