Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned05312020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Arapi plaćaju zemlju u BiH i do 100 tisuća KM po dulumu

arapski plan u bih

Ne kupuju kupci s Bliskog istoka zemlju samo po rubnim područjima Lepenice. Oni kupuju zemljište i u općinama Pazarić, Hadžići, skoro sve do Tarčina. Prema informacijama koje smo dobili od onih koji su prodavali svoju zemlju, Arape ne zanimaju kuće, a za zemljište plaćaju u kešu od 15 do 100 tisuća KM po dulumu.

Primjerice, na području općine Hadžići, kupci su zainteresirani za zemljište oko Žunovnice i Drozgometa u čijoj je blizini i nekadašnja tvrtka bivše JNA - Remontni zavod. Poznato je od ranije da su pokupovali zemljište u Oseniku gdje namjeravaju uložiti 50 milijuna dolara za izgradnju kompleksa rezidencijalnih zgrada s umjetnim jezerom.

Nije nikakva tajna da su posljednjih nekoliko godina pokupovali zemljište u Blažuju i Ilidži. Riječ je o naseljima poznatim pod imenom Plandište i Osijek, kao i lokaciji oko Vrela Bosne. Vlasnici zemlje na spomenutim lokacijama su Srbi, ali kako nakon rata većina ne živi na tom prostoru, mnogi se odlučuju na prodaju, ali i dobru zaradu.

Međutim, nisu samo ove lokacije atraktivne za kupnju zemljišta. Prema posljednjim informacijama, Arapi su zainteresirani za kupovinu zemlje uz rijeku Bosnu, od Semizovca do Visokog, a već su pokupovali zemljište na putu od Visokog prema Kiseljaku u zaseoku Buci.

Zanimljivo je da oni kupuju zemlju na tvrtke koje otvaraju u Federaciji BiH. Prema relevantnim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u BiH su registrirane 232 kompanije državljana Kuvajta. Važno je naglasiti da mnoge od tih kompanija nisu aktivne, ali većina služi kao pokriće za dobivanje boravka i kupovinu nekretnina (kuća i placeva), ili su pokriće i za brojne fizičke osobe.

Inače, prema zakonima BiH, svaki stranac koji dođe u BiH mora poštovati zakone, a nadležne agencije moraju spriječiti svaki pokušaj zloupotrebe boravka i migracijskih propisa, odnosno trajnog naseljavanja mimo važećih zakona.

Inače, Agencija za istrage i zaštitu BiH raspolaže određenim obavještajnim saznanjima koja se odnose na kupovinu zemljišta od osoba arapskog podrijetla na području općine Hadžići. Navodno, osim turističkog kompleksa na Oseniku, u koji Kuvajćani planiraju uložiti skoro 50 milijuna KM, na Tinovom brdu iznad Hadžića Arapi kupuju parcele za individualnu gradnju, a u igmanskom selu Lokve niklo je nekoliko jednoobraznih objekata za koje mještani tvrde da su u vlasništvu “istočnjaka”.

Domicilno stanovništvo ima podijeljena mišljenja o novim sugrađanima, a nerijetko se može čuti da osobe arapskog podrijetla kupuju zemlju koja je bila u vlasništvu Srba koji su napustili svoja sela. Poznato je, također, od ranije da su u općini Ilidža arapski investitori otvorili turističke i agencije za nekretnine poput Gulf Travela u blizini ilidžanskog Doma zdravlja, u Ulici Butmirska cesta.

Odmah do hotela Hollywood na Ilidži Arapi su otkupili i veliku stambeno-poslovnu zgradu, a prema saznanjima, stanovi će biti izdavani i prodavani isključivo strancima arapskog podrijetla.

Preuzeto s: Portal Herceg Bosna