Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri04082020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Profesori Lučić i Golić doživotno suspendirani

golic_lucicSenat sarajevskog Univerziteta danas je doživotno suspendirao profesore Pravnog fakulteta u Sarajevu Bajru Golića i Zdravka Lučića, koji su optuženi za seksualno iskorištavanje studentice Pravnog fakulteta u Tuzli, a zauzvrat im davali prolazne ocjene.

Etičko povjerenstvo je suspendiralo Lučića i Golića, te Sanjina Omanovića, dok je profesoru i dekanu Fuadu Saltagi izrečena mjera pismenog ukora.

Protiv profesora Sanjina Omanovića izrečena je mjera isključenja iz nastavno-znanstvenog procesa u trajanju od dvije godine.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Sarajevo Borislav Petrović rekao je na konferenciji za novinare kako se mjere odnose samo na sarajevski Univerzitet, istakavši kako ovi profesori imaju pravo da rade na drugim univerzitetima u BiH.

Za slučaj seksualnog mobinga na Odjeljenju sarajevskog Pravnog fakulteta u Tuzli saznalo se prije dvije godine poslije svjedočenja više studentica Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona da su, u zamjenu za prolazne ocjene, imale seksualne odnose s profesorima Lučićem, Golićem i Saltagom, kao i studenata koji su potvrdili da su ispitna pitanja "kupovali" po cijeni od 1.000 do 2.000 maraka.

Preuzeto s: Bitno.ba