Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned02232020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Više od 90 % građana BiH želi u EU

eu

SARAJEVO - Moguće pridruživanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji ima potporu ogromnog broja građana te zemlje a svi oni očekuju da im proces europskih integracija osigura kvalitetniji i bolji život, pokazalo je istraživanje Delegacije Europske unije u BiH.

Istraživanje o stajalištima građana BiH prema Europskoj uniji je u prosincu 2010. provedeno na uzorku od tisuću i pol punoljetnih osoba iz svih dijelova zemlje. Čak devedeset posto ispitanika izjavilo je kako želi vidjeti BiH u EU, a njih 43 posto željelo bi da se taj proces ostvari pod svaku cijenu. Ostali pak drže kako ulazak u EU ima smisla samo ukoliko će im to donijeti neke koristi.

Na upit što im je prva asocijacija pri spominjanju EU-a, najveći broj ispitanika je odgovorio kako je to uspješnije gospodarstvo.Više od polovice ispitanika izjavilo je pak kako se već sada osjeća Europljanima.U odnosu na različite nacionalne skupine, najveću potporu europskim integracijama BiH daju pripadnici hrvatskog naroda, nešto manju potporu EU uživa među Bošnjacima dok su najveći euroskeptici bosanski Srbi.

Razmjerno mali postotak potpore pridruživanju EU-u među Srbima analitičari pripisuju njihovu strahu da bi to moglo značiti ukidanje entiteta.

Preuzeto s: Bitno.ba