Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet05282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Bosanski Srbi idu unazad poput rakova

saopstenje
"Ako se neutješni atribut stalne krize može primijeniti za neku zemlju, onda je to sasvim sigurno BiH", piše Neue Züercher Zeitung. EU se na to skoro već navikla, iako klimavoj BiH prijeti da se raspadne, prenosi DW.

Kriza u BiH se doduše ne ogleda u oružanim sukobima. No, među tri konstitutivna naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata već pet godina nema konstruktivnog dijaloga, tako da klimava multietnička država prijeti da se raspadne.

Na sve to se već navikla EU, koja se proteklih godina frustrirana i nemoćna počela okretati od BiH. Disonance proteklih tjedana prevazišle su uobičajenu mjeru. No, posjeta šefice diplomatije EU je djelovala.

Izazivač krize Milorad Dodik povukao je odluku o referendumu. Planirani referendum bio je još jedan u seriji mjera, kojima Dodik već godinama pripema suksesivno odcjepljenje RS od multetničke države i jača autonomiju sopstvenog entiteta.

Ni RS niti Federaciji BiH ne priliči da dovode u pitanje legitimnost zajedničkih institucija države, čak ni putem referenduma. Stoga su Valentin Inzko i SAD povećale pritisak. Oni su to uradili znajući da je moćni vođa iz Banjaluke često ispitivao dokle može ići i koji je stupanj autonomije entiteta RS međunarodna zajednica spremna tolerirati.

Nerijetko se Dodik brzo povlačio, išao unazad poput raka, kada bi, u jeku eskalacije, osjetio da je njegova pozicija ugrožena. Otvoreno ostaje da li bi opcija uklanjanja Dodika sa vlasti dovela do promjene politike u RS-u.

Ali, da bi mu sačuvala obraz, Catherine Ashton je u petak u Banjaluci pokazala  spremnost na reforme pravosudnog sustava. Dodik optužuje pravosuđe na razini države, koje se bavi ratnim zločinima i organizovanim kriminalom, da jednostrano djeluje u odnosu na Srbe, jer navodno dovoljno ne radi na zločinima, izvršenim nad bosanskim Srbima.

Bilo kako bilo, odustajanjem od referenduma, izbjegnuta je eskalacija konflikta u BiH. No, ovoj zemlji ne manjka problema i na drugim poljima. BiH, sedam mjeseci nakon izbora, nema državnu vladu. Ako se još uzme u obzir da dio hrvatskih stranaka nelegitimnom smatra novoizabranu federalnu vladu, BiH još više prijeti podjela. Stoga atribut trajne krize ostaje opravdan i nakon uspjeha Ashtonove u Banjaluci, zaključuje Neue Züercher Zeitung.