Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Bacili ploče s imenima 171 poginulog Hrvata, kip Gospe, krunice

zepce_spomenik

Žepče - Oskrnavljen spomenik hrvatskim braniteljima
Vijećnik u OV-u Žepča, koji pozvao policiju, dobio je odgovor da je policija u štrajku i da će se tek nakon štrajka obaviti očevid...
U naselju Matina kod Novog Šehera u općini Žepče oskrnavljen je spomenik palim hrvatskim braniteljima novošeherskog kraja te zavjetna kapela koja je na tom mjestu više od stotinu godina. Prve su to primijetile žene koje su došle da se pomole pred kipom Gospe i zatekle razbacane i polomljene predmete u i oko kapelice.


Kip Gospe bio je bačen na zemlju, kao i krunice, a oko spomenika ležale su tri ploče na kojima su imena 171 pripadnika HVO-a. O tome je obaviješten Mirko Džambo Čedo, vijećnik u Općinskom vijeću Žepča, koji je pozvao policiju, ali je dobio odgovor da je policija u štrajku i da će se tek po njegovu okončanju obaviti očevid.

"Kada sam takav odgovor dobio, bio sam strašno ljut jer ovakvo što nije zapamćeno, a sve je upućivalo da su to uradile snažnije osobe od običnih maloljetnika", kaže Džambo. Svaka od mramornih ploča teži oko 100 kg. Nasilno su odvaljene od betonskog stupa i bačene pokraj križa koji je sastavni dio spomen-obilježja.

Policija je očevid obavila tek u subotu, a o rezultatima istrage znat će se po njezinu okončanju. Ovaj vandalski čin osudile su sve udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja općine Žepče te prvi ljudi općine kao i hrvatski zastupnici u Skupštini ZDŽ-a i izaslanici u Domu naroda FBiH. Predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Žepče Iva Tadić vjeruje da će se pronaći počinitelji i kazniti za počinjeno djelo.

|Izvor VL | HB.org |