Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet04022020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Izboriti se za institucionalnu ravnopravnost Hrvata

ravnopravnost_hrvata_bih

Neustavnu i nelegitimnu vlast formiranu na razini Federacije BiH ne priznajemo i od svih onih koji imaju ulogu i poziciju u strukturama izvršne i zakonodavne vlasti, u lokalnoj samoupravi, očekujemo da se na takav način i odnose prema toj navodnoj vlasti.Čeka se Ustavni sud

A da je ta i takva vlast nelegalna i neustavna, nakon SIP-a, očekujemo potvrdu i od Ustavnog suda kojemu smo pravodobno uputili prizive, kazao je jučer u Travniku predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Na sastanku koji je organizirao Županijski odbor HDZ-a BiH razgovaralo se o pogoršanoj političkoj situaciji te kako iz nje izići, kako se boriti i izboriti za institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda koja je postupcima i radnjama platformaša ozbiljno ugrožena. - Mi imamo svoje ministre u federalnoj Vladi, imamo predsjednicu Federacije BiH, i oni će svoje obveze i dužnosti, a na to su svojedobno i prisegnuli, časno i odgovorno izvršavati sve dok se, sukladno izbornim rezultatima, zakonskim i ustavnim odredbama, ne izaberu nove, legalne i legitimne federalne strukture vlasti, naglasio je Čović. Osvrćući se na izjavu jednog visokog dužnosnika SDA kako ga je susret Čovića i Dodika asocirao na ratne susrete Karadžića i Bobana, Čović je kazao kako su to drske i krajnje nekorektne izjave.

Neodrživa vlast

Novoformiranu federalnu Vladu nazvao je “bošnjačkom samoupravom”, pa tako i neodrživom, a SDP-u je poručio „da Bosna i Hercegovina ne može biti unitarna građanska država”. - Tko ih je na takve korake uputio, tko ih savjetuje, pogrešno ih i upućuje i savjetuje, kazao je Čović te dodao kako je pripremljen sastanak i razgovor s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te se zapitao na što će pojedine bošnjačke dužnosnike asocirati taj susret. Također, napomenuo je kako će u vrlo kratkom roku biti završeno konstituiranje vlasti u Posavskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji i izbor izaslanika u federalni Dom naroda, gdje će, očekuje Čović, HDZ sa svojim partnerima imati uvjerljivu većinu.

Preuzeto od Večernjeg lista, autor Zvonimir Čilić