Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri07152020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Pojačana kontrola uvoza mesa u BiH

meso

Granična veterinarska inspekcija do sada nije imala pošiljki životinja i proizvoda životinjskog podrijetla koje su imale povećan stupanj radioaktivnosti, rekao je Srni direktor Ureda za veterinarstvo BiH Drago Nedić. On je pojasnio da se u BiH inače ne uvoze pošiljke životinjskog podrijetla iz Japana, ali da će Granična veterinarska inspekcija, koja raspolaže određenim brojem aparata za mjerenje radioaktivnosti, obratiti dodatnu pozornost na pošiljke koje dolaze iz te regije.Zabraniti uvoz

“U slučaju otkrivanja pošiljke s povećanim stupnjem radioaktivnosti, Granična veterinarska inspekcija bi zabranila uvoz, o čemu bi obavijestili i druge službe kao i javnost”, istaknuo je Nedić. Prema njegovim riječima, veoma je važno da i druge službe - carinska, fitosanitarna i druge, pojačaju kontrolu pošiljki koje podliježu njihovoj kontroli, a i mnogi laboratoriji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH imaju aparate za mjerenje radioaktivnosti. Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Radenko Radović rekao je Srni da kontrolu pošiljki biljnog podrijetla sa stanovišta sigurnosti hrane, uključujući i radijaciju, vrše zdravstveno-sanitarni inspektori inspektorata u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu.

Štetni proizvodi

I pored svih napora koje provode nadležne inspekcije, u BiH se gotovo svakodnevno pronalaze proizvodi koji su štetni za zdravlje ljudi. Zadnji takav slučaj je sa šljivovicom iz Srbije u kojoj je otkriveno 10 puta već koncentracija metanola od dopuštene te je ovaj proizvod hitno povučen iz prodaje. Od ove šljivovice već je troje ljudi preminulo u Srbiji, što dovoljno govori o tome koliko su opasni po zdravlje ljudi. I nije samo hrana problem u BiH. Brojne zabranjene suptancije pronađene su na igračkama, uglavnom onima koje se uvoze iz Kine. Uglavnom se radilo o lutkama, a zaključeno je kako neki od ovih proizvoda sadrže tvari za koje se sumnja da povećavaju opasnost oboljenja od karcinoma. Države službe će trebati uložiti još mnogo napora kako bi se ovakve pojave spriječile i kako bi se zaštitilo zdravlje građana Bosne i Hercegovine.

Prezeto od Večernjeg Lista, autor Marko Karačić