Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet04022020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Bh. Hrvati opet moraju gledati u Zagreb

hrvati

Bh. Hrvati opet moraju gledati u Zagreb, Sarajevo ih nije priznalo!

“Hrvati u BiH trebaju gledati prema Sarajevu, a ne prema Zagrebu.” Bh. Hrvati svoje probleme ne trebaju rješavati u Zagrebu, već u Sarajevu”... Ove i slične rečenici bile su dio desetogodišnje političke mantre koju su papagajski ponavljali i predsjednici vlada susjedne Hrvatske, predsjednici vlada u BiH, članovi Predsjedništva, domaći i međunarodni dužnosnici.Hrvati opet zure u Zagreb

Deset godina poslije, nelegalnim izborom vlasti u Federaciji BiH, službeno je Sarajevo zalupilo vratima političkim strankama koje su na posljednjim izborima dobili najveći broj hrvatskih glasova. Izborni predstavnici Hrvata u BiH sad se u Sarajevu, osim Ustavnog suda i Središnjeg izbornog povjerenstva, nemaju kome obratiti. Ako u glavnom gradu BiH nemaju sugovornika među domaćim i međunarodnim krugovima koji tamo stoluju, tada i politička poštapalica “okrenite se prema Sarajevu” nema nikakvu, pa ni verbalnu političku težinu. Kome se sad okrenuti? Trebaju li se Hrvati iz BiH, preciznije njihovi politički predstavnici, ponovno okrenuti Zagrebu i hoće li službeni Zagreb stati u obranu njihovih ustavnih prava, ili se trebaju okrenuti sami sebi, pitanja su i dvojbe na koje će idućih dana stići određeni odgovori. Shvaćajući u kakvoj se delikatnoj poziciji nalaze njihovi sunarodnjaci u BiH, predstavnici hrvatske vlasti i oporbe usuglasili su svoja stajališta kad je u pitanju izborna volja bh. Hrvata. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović javno se ogradio od poteza sestrinske stranke SDP-a BiH koji su rezultirali uspostavom vlasti u FBiH. Isto su uradili predsjednik i premijerka RH, Ivo Josipović i Jadranka Kosor, dok je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković o poziciji Hrvata u BiH prekjučer razgovarao s veleposlanicima deset država.

Inicijativa u Saboru RH

Politička akcija službenog Zagreba neće, doznajemo, ostati samo na ovim potezima. Bez obzira na brojne unutarnje probleme, država Hrvatska planira i u okviru najvišeg zakonodavnog tijela (Sabora) progovoriti o položaju najmanjeg konstitutivnog naroda u BiH, kao supotpisnica Daytonskog sporazuma. Određeni potezi vlasti u RH bit će vidljivi za nekoliko tjedana, na čemu trebaju inzistirati i saborski zastupnici iz 11. izborne jedinice. Do tada će se domaće političke i intelektualne snage bh. Hrvata odrediti o novom odnosu prema državi u kojoj žive - konstituiranjem HNS-a.

 

Preouzeto od večernjeg lista, piše Zdenko Jurilj