Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet04022020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Kršenjem Ustava i zakona ugrožava se stabilnost BiH i regije

jadrankovic

Hrvatski je narod u BiH najmalobrojniji pa je time odgovornost druga dva naroda i međunarodne zajednice u sprečavanju njegove majorizacije veća. Formiranje vlasti kršenjem Ustava i zakona ne samo da ugrožava stabilnost BiH nego i cijele regije, čulo je jučer desetak veleposlanika zapadnoeuropskih zemalja i SAD-a koje je u Zagrebu primio potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kako bi ih upoznao sa stajalištem Hrvatske vezanim uz BiH.

Kako doznajemo, Jandroković je izrazio zabrinutost načinom formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH čime je prekršen Ustav i zakon Federacije te duh Daytona te ukazao na nedopustive pokušaje formiranja vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, odnosno kroz ignoriranje političke volje jednog od tri konstitutivnih naroda.

Upozorio je na nužnu provedbu procesa formiranja vlasti u skladu sa zakonom i Ustavom te institucionalnu ravnopravnost i vjerodostojnost na izborima potvrđenih predstavnika hrvatskog naroda u BiH te apelirao da se osigura neovisan rad Ustavnog suda, bez ikakvih pritisaka. Inače, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primili su prekjučer neočekivano predsjednike HDZ-a BiH Dragana Čovića i HDZ-a 1990 Božu Ljubića, koji su ih izvijestili o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kojoj su bošnjačke stranke SDP BiH i SDA prekršile Ustav i sve potpise te nezakonito izabrali izvršnu vlast u Federaciji BiH.

Ovaj susret protekao je uz izražavanje zabrinutosti službenog Zagreba koji je potpisnik Daytonskog sporazuma, ali su upućene vrlo jasne poruke domaćim političarima i međunarodnoj zajednici da se pri uspostavi vlasti mora poštovati Ustav, ali većinska volja Hrvata koji su na posljednjim izborima, u najvećem broju, glasovali za HDZ BiH i HDZ 1990.

Preuzeto od Večernejg lista, autor Sandra Veljković