Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet04022020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Belgija po modelu bh. Hrvata

kruh

Sjeveroistočna Afrika sve je bliža jugoistočnoj Europi. A tu je i zapadna Azija. Bliski istok sve je bliže, a daleki Zapad sve je dalje. Jedni traže Mubaraka, drugi Gadafija, treći nekog trećeg. Po jednima Mubarak je na svojoj hacijendi u Egiptu, po drugima u Njemačkoj, a neki misle da je u Bosni. Jer ne može Mubarak bez – piramida. A možda je i obratno. Bosna i Hercegovina ima piramide, ali unatoč tome, nikakav Mubarak tu ne može proći jer se iz aviona vidi što se sve događa u zemljama u kojima se ne poštuje volja naroda. Neki mediji su kazali da je i Gadafi u Bosni jer je oženjen iz Hercegovine!

Banjalučki biskup Franjo Komarica reče u Oslobođenju da je BiH kao tronožac s tri različite dužine nogu pa taj tronožac stalno hramlje i posrće. Sličnog su mišljenja mnogi u BiH i izvan nje pa bi trebalo prestati s piljenjem najkraće noge bh. tronošca. Nekima još nije sve jasno pa se čude kao oni što su se u hercegovačkoj humornoj predaji čudom pitali:

- Tri puta pilili smo gredu, a ona svaki put - kratka!

Predstavnici međunarodne zajednice, koji su skrojili daytonski trofrtaljac na duplo kopčanje, govore kako se neće miješati u redizajn tog tijesnog bh. kaputa. Domaći krojači pozvani su kod europske kreatorke Angele Merkel koja ih želi posavjetovati oko toga što se u Europi trenutačno nosi, a dolaze i američki dizajneri sa svojim savjetima. No, puno je onih koji smatraju da će se EU i SAD ipak morati konkretnije umiješati, kako bi se došlo do koliko-toliko pravednog ustroja BiH. Oni koji se nalaze u najtežoj poziciji nadaju se da to miješanje neće sličiti miješanju one dvojice „džentlmena“ kad su vidjeli kako dva mangupa tuku jednu ženu. Jedan od dvojice „džentlmena“ pričao je kako su se međusobno pitali trebaju li se njih dvojica umiješati i reče:

- Umiješamo se nas dvojica i prebijemo je k’o vola u kupusu!

Vicmaheri kažu da ni Chuck Norris ne može sastaviti bh. vlast bez dva HDZ-a! Za Chucka govore da ima tri sina jedinca, za razliku od daytonske Bosne i Hercegovine koja ima dva jedinca i jednog posinka. Može li BiH postati država triju ravnopravne braće, više nije samo pitanje SAD, već ponajviše Njemačke, ali i nekih drugih.

Flamanski političar Johan Vande Lanotte kao da je čuo prijedloge bh. Hrvata o najboljem ustavnom ustroju za BiH pa isti model predlaže i za Belgiju, koja nosi svjetski rekord u trajanju (ne)uspostavljanja vlasti. Ovaj bivši sveučilišni profesor ustavnog prava te ministar i potpredsjednik belgijske Vlade, u svom predavanju na sveučilištu u Gentu rekao je da se Belgija treba ustrojiti kao unija četiriju entiteta: Flandriju, Bruxelles, Valoniju i njemačke kantone. Valja naglasiti da u Belgiji živi do 75.000 Nijemaca.

Kažu da je politika zapravo nastavak rata mirnim putem. Pa bh. Hrvatima predstoji hod pod mukama. Treba biti ustrajan kako se ne bi dogodilo nešto slično američkom grafitu:

Ovdje je zakopana ratna sjekira, pleme je malo dalje! Umjesto dogradnje Daytona, na djelu je njegova razgradnja, a oni koji krše zakon kažu kako su oni zakon. Tumačenje zakona u BiH podsjeća na nezgodnu zgodu između muža i njegove odsutne supruge. Muž je nazove telefonom i upita kako oprati njegovu najdražu majicu, a ona mu dade savjet:

- Postupi po onome što piše na majici!

- Na majici piše “Žuja je zakon“ – uzvrati muž.

A kruh nasušni u BiH sve je skuplji pa država u kojoj još nije uspostavljena vlast pokušava zamijesiti cijene kruha. U Srbiji se gorko šale na sve to i pričaju kako je trener Barcelone ušao u svlačionicu s vrećom brašna i rekao:

- Danas Leo MESI!

A tko će i kako zamijesiti BiH, pitanje je SAD, EU, Rusije i Turske!

Preuzeto od vešernjeg lista, autor Frano Vukoja