Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07122020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

EU će ojačati prisustvo u BiH

eu

EU će ojačati prisustvo u BiH, OHR seli u Bruxelles ili New York .Europska unija (EU) će u Bosni i Hercegovini snažno ojačati svoje prisustvo i imati jedinstvenog predstavnika svih svojih misija, a dosadašnji Ured visokog predstavnika bit će premješten izvan BiH, možda u Bruxelles ili New York, prijedlog je o kojem raspravljaju šefovi diplomacija Europske unije danas u Bruxellesu.

Prema izvorima zasjedanja, ministri vanjskih poslova EU su usuglasili i ponudu "podsticajnih mjera" kako bi izposlovali dogovor tri strane o reformama i preustrojstvu državnih struktura, s ciljem da se potakne pridruživanje BiH europskoj dvadesetsedmorici. U raspravi o uglavnom usuglašenim zaključcima o BiH, europski ministri će ukazati i na to da se od političkih vođstava u BiH očekuje dogovor o izvlačenju zemlje iz sadašnjeg zastoja, a budući jedinstveni izaslanik EU u BiH će imati na raspolaganju i "povoljne", ali i "ograničavajuće", kaznene mjere za kojima bi mogao posegnuti ako bi došlo do ozbiljnijeg kršenja Ustava i odredbi Daytonskog sporazuma. Ove moguće kaznene mjere će biti naknadno razmotrene, kako proizilazi iz pripremljenih zaključaka zasjedanja.
Dužnosnici EU su uoči zasjedanja istakli da je cilj da se "u središte političkog procesa u BiH ugradi program koji tu zemlju vodi ka uključivanju u Europsku uniju".

Upućeni izvori su rekli da nije isključeno da se ministri EU u kraćoj raspravi dotaknu i najnovijeg spora oko ustanovljenja Doma naroda u Federaciji BiH bez predstavnika bh. Hrvata, što je naišlo i na jasno neodobravanje predsjednika i premijera Hrvatske Ive Josipovića i Jadranke Kosor.

Josipović i Kosor su nakon susreta s prvacima bh. Hrvata, sinoć naglasili da Hrvatska, "kao potpisnica Daytonskog sporazuma, posebno vodeći računa o stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijele regije, očekuje da se sve strane ponasaju u skladu sa slovom i duhom Dejtona, poštujući Ustav i zakone".

"Republika Hrvatska", naglasili su Josipović i Kosor, "još jednom poziva sve političke dužnosnike u BiH, sva nadležna tijela, visokog predstavnika i Vijeće za primjenu mira (PIC) da u cjelosti zajamče institucionalnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i poštuju njihovu političku većinsku volju, izraženu u demokratskom procesu izbora".( Onasa)