Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet04022020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Federalni fond PIO/MIO mora preuzeti umirovljenike povratnike iz RS-a

penzioneri

Umirovljenici iz Republike Srpske koji su prije rata ostvarili pravo na mirovinu na području Federacije BiH morat će biti upisani u Federalni fond MIO uz obvezu da im se isplati razlika u mirovinama koje dosad nisu primali iz ovog fonda,javljaju Nezavisne novine. Ovakvu odluku prije dva dana donio je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu po apelaciji Mlađena Šekerovića i Anke Pašalić.


Monika Mijić, zastupnik BiH pred Europskim sudom za ljudska prava, kazala je da se presuda odnosi isključivo na umirovljenike povratnike iz RS, a ne na one koji su ostali živjeti u tom entitetu.

Mijićeva naglašava da vlasti FBiH imaju šest mjeseci od konačnosti presude da izmijene zakonsku regulativu i ispune svoje obveze.

"Presuda je konačna nakon tri mjeseca, koliki je rok za podnošenje prigovora. Bojim se da nema osnova za prigovor jer smo prije tri godine imali presudu po istom osnovu u slučaju 'Karanović'. Vlasti FBiH nisu izmijenili zakonsku regulativu i prije godinu federalni parlament nije usvojio izmjene po prijedlogu Vlade FBiH", kazala je Mijićeva.

Naglašava da su šanse za prigovor male jer je u međuvremenu i Ustavni sud BiH utvrdio da FBiH nije poduzela potrebne mjere i provela sudske odluke.

"Od lipnja počinje teći rok Suda za ljudska prava, što znači da se u tom periodu mora promijeniti Zakon o PIO/MIO FBiH i to tako da se umirovljenicima povratnicima iz RS omogući upis u Federalni fond PIO, a ne samo da se isplati razlika u mirovinama. Fond MIO FBiH bio bi u znatno povoljnijem položaju da se reagiralo na vrijeme nakon presude za slucaj 'Karanović'", rekla je Mijićeva, koja je u proteklom periodu upozoravala Vladu FBiH o mogućim posljedicama ako se ne provede ova odluka Europskog suda za ljudska prava.

Perica Jelečević, ministar rada i socijalne politike FBiH, kazao je da su uradili izmjene zakona kojima bi bila ukinuta diskriminacija umirovljenika povratnika iz RS, ali Parlament to nije podržao.

"U Parlamentu su te izmjene zakona 'pale' uglavnom iz političkih razloga, a i tada sam upozoravao da možemo napraviti veće probleme za proračun. Nejasno je zašto nije prihvaćeno da se isplaćuje razlika u mirovini jer nema mnogo umirovljenika povratnika iz RS u FBiH. Posljednjom presudom imamo goru situaciju da se opterećuje Mirovinski fond FBiH", rekao je Jelečević.

Naglasio je da će se nova vlada FBiH morati pozabaviti ovom presudom, ali i drugima koje će uticati na proračun, te očekuje više razumijevanja od zastupnika koji usvajaju zakone.

Ivan Rogić, zamjenik direktora Zavoda MIO/PIO FBiH, nije upoznat sa detaljima presude, ali je svjestan da će je ispoštovati.

"Zavod radi  u skladu sa zakonima i odlukama koje donose Parlament i Vlada FBiH, a presude treba poštovati. Sada nemam podatke koliko bi bilo financijsko opterećenje za Fond provođenjem te presude i sačekat ćemo odluke nadležnih organa", kazao je Rogić.

Preuzeto s dnevnik.ba