Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet04022020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Pred gašenjem tisuće malih i srednjih poduzeća u FBiH

mustafa-mujezinovic
Tisuće malih i srednjih poduzeća u Federaciji BiH, među kojima najviše trgovačkih, obrtničkih i ugostiteljskih radnji, moglo bi biti ugašeno zbog visokih nameta za gospodarstvo, slabljenja kupovne moći stanovništva, ali i fiskalizacije koja za male poduzetnike predstavlja veliki financijski teret.Gradska uprava Mostara upozorila je da je u 2010. trajno odjavljeno 321 poduzeće, dok ih je u prva dva mjeseca ove godine ugašeno još 45 zbog nerentabilnosti poslovanja i uvođenja fiskalnih kasa, pišu "Nezavisne novine".

Oko 50 gospodarstvenika Unsko-sanske županije najavilo je gašenje biznisa, zbog fiskalizacije kao dodatnog opterećenja poslovanju, a slične najave stižu i iz drugih dijelova FBiH.

"Poslodavce opterećuju i izdvajanja za vode, šume, takse lokalnih zajednica zbog čega ukupna davanja premašuju 70 posto", rekao je direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić, dodavši da visoka opterećenja najprije pogađaju mali biznis.

Projekt-menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran rekao je da je ključni razlog za gašenje tvrtki visoko opterećenje gospodarstva, dok je fiskalizacija samo dodatni otežavajući faktor, koji će znatan broj poduzeća "dokusuriti".

Vlada FBiH je još 2008. obećala da će u naredne tri godine smanjiti doprinose i poreze na neto plate, ali to se nije dogodilo iako ovaj rok ističe.

"Imamo u planu smanjenje stope doprinosa kada dođe do povećanja prihoda u Fondu MIO i kada taj rast bude veći od rasta broja umirovljenika. Kad je riječ o porezima, to je dugoročni problem kojeg djelimično treba rješavati na državnoj, a djelimično na entitetskoj razini", naveo je premijer FBiH Mustafa Mujezinović.
(srna)