Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub10242020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kako do bosanske osobne iskaznice?
 1. Pravo na bosansku osobnu iskaznicu (CIPS BiH) imaju svi koji su bili na popisu stanovništva BiH.
 2. Pravo na ovu iskaznicu imaju i djeca BiH državljana rođena nakon 1991. godine.
 3. Za CIPS BiH osobnu iskaznicu ne morate se odreći državljanstva niti se odjaviti s prebivališta iz države sadašnjeg prebivališta ili boravka.
 4. Zbog toga  nećete izgubiti bilo kakva stečena prava u toj državi niti vam se mogu uskratiti bilo kakva dalja prava u toj državi.
 5. Zbog državljanstva i neke druge države i prebivališta u drugoj državi ne može vam se uskratiti vaše zakonsko pravo na CIPS BiH osobnu iskaznicu.

Pročitajte cijeli članak klikom ovdje

Pomoć za više od 3.600 obitelji širom BiH

Zahvaljujući fondu solidarnosti USAID je kroz mirovni projekt PRO-Budućnost osigurao pakete hrane i higijenskih potrepština u vrijednosti 190.000 KM za 3680 porodica širom BiH koje su najviše ugrožene pandemijom virusa Covid-19. Paketi će biti podijeljeni u 72 lokalne zajednice u kojima djeluje projekt PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS) zajedno s partnerima.

Opširnije:Pomoć za više od 3.600 obitelji širom BiH

Ponos Posavine 2020 - znanstvenici

Poštovani i dragi zemljaci, Posavke i Posavljaci, večeras započinjemo naš put prezentiranja nominiranih kandidata za Ponos Posavine 2020. godine. Krećemo sa znanstvenicima. Ponovimo samo nekoliko stavki iz propozicija:
1. Ovo nije natjecanje, nego potreba i želja da prezentiramo ljudski potencijal Bosanske Posavine, sve one koji su rođeni ili podrijetlom iz toga kraja zemaljskoga.

1


2. Prijedloge iznosi naša Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu i za sve naše vrijedne ljude ima mjesta. Cilj je da se na ovaj način okupimo te da nas sve predloženi kandidati motiviraju da se prisjetimo nekoga našega uspješnoga zemljaka i stavimo ga na "popis", kako se ne bi "izgubio" i kako nam ne bi prošao ispod radara.
3. Mi smo iznadstranačka skupina. U ovom slučaju zanima nas samo Bosanska Posavina i svaki čovjek nam je dragocjen.
4. Predloženi kandidati su samo kap u moru našega posavskoga potencijala i nastojat ćemo u godinama koje slijede ( svake godine po 72 ) što više ih predstaviti široj javnosti.
5. Ono što je jako bitno jeste potreba da nam se javite svojim prijedlozima, savjetima a posebno podatcima i kontaktima naših ljudi, koji se bave nekom aktivnošću (znanošću, kulturom, običajima, tradicijom, sportom, glazbom, umjetnošću,...).

2
6. Članstva u svim drugim udrugama, klubovima, pokretima, strankama, društvima, nama ne smetaju,
ali vodit ćemo računa da ovo bude nešto iznad, a svi su dobro došli. Vrijeme je da se konačno okupimo na jedno mjesto.

Želimo napomenuti da ćemo na kraju godine, vjerojatnije početkom naredne organizirati veliku svečanost na kojoj ćemo uručiti statue Ponos Posavine 2020. i plakete. A svi Vi već sada možete predlagati svoje kandidate za naredni "Ponos Posavine 2021." To možete učiniti ovdje u Inbox.

3

A sada krećemo:
U kategoriji "Ponos Posavine 2020 - znanstvenici" predlažemo:

1. prof. dr. sc. Julijana Matanović (Gradačac),
2. prof. dr. sc. Dražan Kozak (Derventa),
3. prof. dr. sc. Anto Kajinić (Modriča),
4. mons. dr. sc. Niko Ikić (Brčko),
5. msgr. dr. sc. Darko Tomašević (Orašje),
6. prof. dr. sc. Pejo Ćošković (Domaljevac-Šamac),
7. prof. dr. sc. Božo Lujić (Bosanski Brod),
8. prof. dr. sc. Ivo Grgić (Odžak)

Niko ikic

U narednim danima ćemo na ovoj facebook stranici predstavljati kandidate. Svaki dan barem po jednoga.
Molimo Vas, a sukladno programskoj orjentaciji naše Platforme, da se uzdržite od negativnih komentara i suvišnih nepotrebnih i neprimjerenih riječi. Orjentirajmo se na ono što je dobro i pozitivno za doprinos i ljubav našoj Posavini i svakom čovjeku koji je iz nje ponikao. Hvala na podršci.
Također, molimo sve naše ljude u medijima i one koji adminsitriraju na društvenim mrežama da nam se jave te da zajednički ovaj projekt učinimo što boljim, uspješnijim i ljepšim, a nadasve dostojanstvenijim i ponosnijim, prvenstveno zbog žrtava koje su pale u vjekovima iza nas.

znanstvenici

Ovo je projekat svih nas u kojemu želimo pokazati da nas ima. Posavina živi gdje god živi i jedan Posavljak, Posavac ili, ma kako se zvao. Jednom riječju, naš čoek.

Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu

ORGANIZACIJSKI ODBOR

Obnovom objekata do obnove međuljudskih odnosa

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je odobrila više od pola milijuna KM za sanaciju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata u devet lokalnih zajednica koji će doprinijeti izgradnji pomirenja i povjerenja i služiti kao zajedničko dobro svih građana Bosne i Hercegovine.

Opširnije:Obnovom objekata do obnove međuljudskih odnosa

Bez razumijevanja prošlosti ne možemo graditi budućnost

Okončan je petodnevni program In Youth Eyes u okviru Sarajevo Film Festivala na kojem je 20-ak mladih iz cijele BiH imalo priliku da prati filmove iz sekcije „Suočavanje s prošlošću“ te s aktivistima i filmskim profesionalcima iz BiH i regiona razgovara o tome kakvu ulogu prošlost ima u pomirenju i izgradnji bolje budućnosti.

Opširnije:Bez razumijevanja prošlosti ne možemo graditi budućnost

U Srebreničkoj Kući otvoren Multimedijalni centar i biblioteka

Direktor Ureda za demokratizaciju Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Cronin u pratnji tima USAID-ovog projekta PRO-Budućnost posjetio je danas novootvoreni Multimedijalni centar i biblioteku u Kući dobrih tonova u Srebrenici.

Opširnije:U Srebreničkoj Kući otvoren Multimedijalni centar i biblioteka

VAŽNO! Registracija glasača za predstojeće lokalne izbore u BiH

Ako želite ostvariti svoje biračko pravo i glasovati i na predstojećim Lokalnim izborima u BiH, obvezni ste podnijeti prijavu Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine najkasnije do 01.09.2020. godine u 24:00 sata.

Opširnije:VAŽNO! Registracija glasača za predstojeće lokalne izbore u BiH

U više od 50 škola širom BiH počinje program „Obrazovanje za mir“

Povodom Sedmice mira zvanično je predstavljen program mirovnog obrazovanja i Vodič za mirovno obrazovanje, koje će se kroz suradnju ministarstava obrazovanja, škola i USAID-ovog projekta PRO-Budućnost realizirati po prvi put ove godine u više od 50 škola u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

Opširnije:U više od 50 škola širom BiH počinje program „Obrazovanje za mir“

USAID i PRO-Budućnost pomažu odborima za međureligijsku saradnju

U okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost osigurano je 300 paketa humanitarne pomoći za 15 Odbora za međureligijsku saradnju koji djeluju u okviru Međureligijskog vijeća BiH (MRV BiH).

Opširnije:USAID i PRO-Budućnost pomažu odborima za međureligijsku saradnju

Ovako će izgledati izborni dan u uvijetima epidemije u BiH

Centralna izborna komisija BiH objavila je uputstvo o načinu sprovođenja lokalnih izbora u uvjetima epidemije virusa korona kojim ukazuje da se, prije svega, moraju poštovati postojeće epidemiološke mjere. CIK je definirao pravila na biračkom mjestu, pravila dan prije izbora i na dan izbora, kako će biti kontroliran red na biračkom spisku, kako zatvoreno biračko mjesto i brojani glasovi, te koje su dužnosti onih koji sprovode izbore.

Opširnije:Ovako će izgledati izborni dan u uvijetima epidemije u BiH

Novih 80 grantova za izgradnju mira

U okviru USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost dodijeljeno je 80 grantova za izgradnju mira u vrijednosti od preko 400 hiljada KM. Korisnici grantova su općine i gradovi, crkve i vjerske zajednice, nevladine organizacije, neformalne grupe mladih i udruženja žrtava rata iz više od 40 lokalnih zajednica u BiH.

Opširnije:Novih 80 grantova za izgradnju mira