Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto08042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kako do bosanske osobne iskaznice?
 1. Pravo na bosansku osobnu iskaznicu (CIPS BiH) imaju svi koji su bili na popisu stanovništva BiH.
 2. Pravo na ovu iskaznicu imaju i djeca BiH državljana rođena nakon 1991. godine.
 3. Za CIPS BiH osobnu iskaznicu ne morate se odreći državljanstva niti se odjaviti s prebivališta iz države sadašnjeg prebivališta ili boravka.
 4. Zbog toga  nećete izgubiti bilo kakva stečena prava u toj državi niti vam se mogu uskratiti bilo kakva dalja prava u toj državi.
 5. Zbog državljanstva i neke druge države i prebivališta u drugoj državi ne može vam se uskratiti vaše zakonsko pravo na CIPS BiH osobnu iskaznicu.

Pročitajte cijeli članak klikom ovdje

Novih 80 grantova za izgradnju mira

U okviru USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost dodijeljeno je 80 grantova za izgradnju mira u vrijednosti od preko 400 hiljada KM. Korisnici grantova su općine i gradovi, crkve i vjerske zajednice, nevladine organizacije, neformalne grupe mladih i udruženja žrtava rata iz više od 40 lokalnih zajednica u BiH.

Opširnije:Novih 80 grantova za izgradnju mira

Vrlo važno - novi sporazum o socijalnom osiguranju CH s BiH

Odnosi u vezi socijalnog osiguranja Švicarske s Bosnom i Hercegovinom trebaju se ažurirati novim sporazumom. Na sastanku 5. lipnja 2020. godine Savezno Vijeće proslijedilo je obavijest o ovom ugovoru parlamentu. Sporazum koordinira posebno starosnu, obiteljske i invalidske naknade, kao i osiguranje u slučaju nezgoda država ugovornica i regulira isplatu mirovina u inozemstvu.

Opširnije:Vrlo važno - novi sporazum o socijalnom osiguranju CH s BiH

Pomoć USAID-a za 19 lokalnih zajednica

U okviru USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost osigurano je više od 600 paketa hrane i osnovnih higijenskih potrepština u vrijednosti od preko 40.000 KM za građane BiH u 19 lokalnih zajednica kako bi prevazišli krizu izazvanu pandemijom virusa Covid-19.

Opširnije:Pomoć USAID-a za 19 lokalnih zajednica

Izložba portreta „Lično“ postavljena online

U okviru projekta PRO-Budućnost postavljena je online izložba „Lično“ autora Velije Hasanbegovića s 20 portreta žrtava proteklog rata. Od 31. svibnja do 15. lipnja izložba će biti dostupna preko platforme na kojoj posjetioci mogu pogledati portrete žrtava rata - heroja mira, koje prate i lične poruke svakog od njih i koje ukazuju na činjenicu da su nam neophodni praštanje, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost, te da mir nema alternativu.

Opširnije:Izložba portreta „Lično“ postavljena online

Registrirajte se za Lokalne izbori 2020. u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jednoglasno je donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, koji bi se trebali održati u nedjelju 4. listopada ove godine. Odlukom o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, raspisuju se neposredni izbori za 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

Opširnije:Registrirajte se za Lokalne izbori 2020. u BiH

Izložba grafika “Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ dostupna online

Povodom Svjetskog dana kulture raznolikosti za dijalog i razvoj koji se obilježava 21. maja, postavljena je online izložba grafika „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ sa 40 radova studenata likovnih akademija iz cijele BiH.
Od 21.svibnja do 5. lipnja izložba će biti dostupna preko platforme na kojoj posjetioci mogu pogledati originalne radove mladih bh. umjetnika, te saznati više o njihovom nastajanju.

Opširnije:Izložba grafika “Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ dostupna online

Ovo su nove mjere za ulazak u Hrvatsku

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o novim mjerama zabrane prelaska preko graničnih prijelaza. Ograničen je prelazak osobama trećih zemalja uz nekoliko iznimki. Kako ne bi bilo zabune, najbitnije je objasniti kako je i dalje dozvoljen ulazak državljanima EU, bez obzira na mjesto prebivališta, Schengenskog prostora te članovima njihovih obitelji i državljanima treći zemalja koji su osobe s dugotrajnim prebivalištem.

Opširnije:Ovo su nove mjere za ulazak u Hrvatsku

Javna zahvala kardinala Puljića nakon mise 16. svibnja 2020.

Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, nakon svete mise u Sarajevu, koja je održana zahvaljujući angažmanu snaga reda, uputio je javnosti svoju poruku zahvalnosti.

Opširnije:Javna zahvala kardinala Puljića nakon mise 16. svibnja 2020.

Ovo nije vrijeme za bilo kakve eksperimente poručuju kandidati HDZ-a za XI. izbornu jedinicu

Kandidati HDZ-a na izborima za Sabor Republike Hrvatske na čelu sa Zdravkom Bušić danas su posjetili Studentski centar Mostar. Njihov domaćin, ravnatelj Dragan Mikulić upoznao ih je sa stanjem u ovoj instituciji, projektima i onim što se planira raditi u budućnosti.

Opširnije:Ovo nije vrijeme za bilo kakve eksperimente poručuju kandidati HDZ-a za XI. izbornu jedinicu

KARDINAL PULJIĆ: POMIRENJE SE MOŽE GRADITI SAMO NA ISTINI

Kardinal Vinko Puljić rekao je u subotu u Sarajevu na misi za bleiburške žrtve da se pomirenje može graditi samo na istini te pozvao na jednako poštivanje svake žrtve ratnih stradanja.

Opširnije:KARDINAL PULJIĆ: POMIRENJE SE MOŽE GRADITI SAMO NA ISTINI