Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Uto12012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

U susret blagdanu Svih svetih

Bliži nam se blagdan Svih svetih kojega ćemo ove 2020. godine proslaviti u nedjelju 1. studenog. To je susret živih i pokojnih na grobljima, to je dan kad nas svi putovi na grobove naših najmilijih vode, a hoće li i ove godine radi COVIDA-19 biti tako za sada je još uvijek upitno.

svi sveti 01

 

Iz dana u dan je radi epidemije i korone virusa situacija u svijetu sve teža i zabrinjavajuća. Iz dana u dan raste broj zaraženih i preminulih osoba, pa nam se čini kao da ovome nema kraja!

Kako vidimo i svete mise za blagdan Svih svetih i Dušni dan na groblju kao i moljenje opijela na grobovima i masovnoj grobnici još nisu najavljeni, hoće li uopće i biti za sada ne znamo.

Međutim, kako smo već ranije od vjernika čuli kako se govorilo da se garevačka tradicija zvonjenja zvona na groblju te moljenja misa za blagdane Sv. Ilije „Ilina“ i Svih svetih treba prekinuti a mise održavati u župnoj crkvi ništa nas neće začuti ako misa i ne bude.svi sveti 2010

Arhivski snimak iz 2010. godine

Po svemu sudeći došla su neka druga vremena u kojima Garevcu ne donose odluku mještani već neki novi ljudi kojima u Garevcu ništa nije sveto pa tako i ta stoljetna tradicije na koje je svaki Garevljanin bio posebno ponosan!

Stoga dragi Garevljani budimo strpljivi u ovo teško vrijeme kušnje, molimo se, ostanimo zajedndno i jaki u duhu tamo gdje jesmo.

Mnogi od nas ove godine na blagdane Svih svetih i Dušnog dana nećemo moći doći na groblje i posljednje počivalište svojih predaka kako bi u miru posjetiti grob, pomolili se, zapalili svijeću i donijeli cvijeće, te se s radošću prisjetiti lijepih trenutaka provedenih s njima za vrijeme njihova ovozemaljskog života.

grob

Veliki broj grobova će ove godine ostati bez izmoljenih opijela, upaljenih lampiona, krizantema, orhideje i razno raznih buketa umjetnog i svježeg cvijeća. No mi smo vjernici i poštujemo zakone nadređenih te ćemo moliti Boga da našim pokojnima podari vječni MIR u Kraljevstvu nebeskom, a nama olakša svakodnevnu muku s ovom pandemijom i ne dozvoli da nam se ovakvo zlo nikada više dogodi.

Za GIP piše Mišo Perak
Fotografije Mišo Perak