Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Sri06032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Žalosne fotografije zajedničke grobnice u Garevcu obilaze svijet

Doista su žalosne fotografije koje je danas 18.5.2020. objavio vlč. Anto Perić s mjesta stradanja žrtava Burića štale. Ne mogu da vjerujem da grobište danas pred nadolazeće „Dane sjećanja“ ovako izgleda. Gdje su potomci žrtava koje su tamo masakrirane kad znamo da ih ima živućih u Garevcu, ali izgleda  da i njih više ne interesuje ovo sveto mjesto.

Gdje je FOGS ili FOND koji je uz nekoliko pojedinaca pokrenula župa Garevac za prikupljanje donacija koje bi služile za održavanje garevačkih svetinja (kako su to oni nazvali) i ovdje dole niže opisali.
 
„FOGS je utemeljen kako bi se savjesno i redovito održavale garevačke svetinje, ali i selo kao takvo. Kada ovdje govorimo o našim svetinjama, u ovom trenutku mislimo na našu župnu Mariju Majku Crkvu, na spomen kapelu „Burića štalu“, „Stanušića ledinu“ groblje sv. Ilije, kao i  izgradnji spomenika na stratištu na Majdanu.“

vlc anto
 
Lijepo je čuti, kako ima pozitivnih  ideja mladih i sposobnih Garevljana da  se nešto pokrene ali važnija su djela već  ideje. Ideja je bilo, ima ih i bit će, ali ih je teško sprovesti u djelo.

Svi mi znamo da su se preuzimanjem MZ Garevac  Goran Tokić, a kasnije i njegov brat Vlado koji je trenutni predsjednik MZ Garevac trudili da grobište za vrijeme većih okupljanja čisto i uređeno izgleda.  
Nikada zajednička grobnica nije ovako izgledala dok je MZ vodila računa o tome, oni su plaćali Zlatka Kovač koji održava garevačko groblje da nekoliko puta godišnje ode i u šume i očisti zajedničku grobnicu.
Bilo je tu ne samo kosidbe već i krčenja i podkresavanja stabala, ali je grobnica uvijek izgledala čisto i uredno.grobnica 2

Udruga Posavskih Hrvata „Garevac 45“ je svoje obećanje ispunila i izgradili su prilazni put do grobnice, ali ne dostaju oni koji su to obećali čistiti i održavati.

Red bi bio da se zajednički sjedne za stol i riješi pitanje u svezi održavanja garevačkih svetinja uz napomenu da nam je jasno da je još uvijek vrijeme epidemije i  da to sada nije moguće, ali u dogledno vrijeme bi se to moralo riješiti jer smo vidjeli da je i okoliš kod Burića štale uređivala MZ Garevac a ne FOGS čija je to slobodan sam kazati sada zadaća.

Za GIP piše Mišo Perakgrobnica 3