Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Sub07112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslavljen blagdan Svih svetih u Garevcu

U petak 01. studenog 2019. godine na svetkovinu Svih svetih u Garevcu je proslavljena sveta misa na groblju Sv. Ilije u 11 sati koju je predvodio umirovljeni sarajevski pomoćni biskup, Msgr. Pero Sudar uz koncelebraciju garevačkog župnika, vlč. Ante Stjepanovića i vlč. Marija Ćosića. Napomenut ću da je sarajevski pomoćni biskup Pero Sudar prija 14 godina u Garevcu 18. srpnja 2005. godine pred Burića štalom molio opijelo, a potom i misno slavlje u Garevačkoj crkvi za sve žrtve masakra Burića štale.

Napomenut ću da je sarajevski pomoćni biskup  Pero Sudar u Garevcu 18. srpnja 2005. godine pred Burića štalom molio opijelo, a potom i misno slavlje u Garevačkoj crkvi za sve žrtve masakra na tom mjestu.

Na misi je nazočilo nekoliko stotina vjernika, najviše iz Garevca od kojih su mnogi stigli iz Hrvatske i inozemstva te sudjelovali na sv. misi u svome zavičaju i pomolili se za svoje pokojne, te upalili im svijeće i položili cvijeće na njihova vječna počivališta.

biskup

Iako je dan započeo oblačno, ipak nije bilo kiše. Vladala je duhovna atmosfera kojoj je sigurno doprinio i sam dolazak biskupa Pere Sudara koji je nadahnutom propovijedi ohrabrio ovaj vjernički puk.
Župnik se na kraju mise zahvalio biskupu, ali i Garevljanima koji su za ovaj dan došli u svoj Garevac, na grobove svojih milih i dragih predaka.

Poslije podne u 15 sati su se Garevljani okupili u Bajama, u Poljičkim šumama, na zajedničkoj grobnici i mjestu gdje su 1945. mučki ubijeni nevini mještani iz Garevca i okolnih sela.

grobnica
Također je na Dušni dan kada se spominjemo naših dragih pokojnika, služena misa na garevačkom groblju Sv. Ilije u 11 sati koju je predvodio župnik Anto Stjepanović.
I na ovaj dan svetoj misi je nazočilo oko 150 vjernika, uglavnom iz župe Garevac.

Za napomenuti je daje uz blagdan Svih Svetih Udruga branitelja 105. modričke brigade u suradnji s Mjesnom zajednicom Garevac završila radove na spomeniku kojega je podignula poginulim braniteljima 105. modričke brigade, montiranjem grbova.spomenik 105

Dva dana ranije uređen je i asfaltiran plato ispred spomenika i manji parking ispred groblja. Također ću napomenuti da zbog nedostatka novčanih sredstava nije bilo moguće produžiti parking cijelom dužinom groblja uz cestu, pa će se to učiniti u neko dogledno i povoljnije vrijeme.

Dovršetak ovoga spomenika na neki način simbolizira snagu i zajedništvo Garevljana, a ono će zasigurno iz dana u dana biti sve jače uz Božju pomoć i razumu dobrih ljudi.

 Za GIP piše Mišo Perakvjernici