Umjesto rušenja Garevac se obnavlja

Ovih dana nam iz Garevca stižu lijepe vijesti, prva i najbitnija  je ona da će se trasa zamišljene autoceste i plinovoda iseliti na drugu lokaciju, zatim uređenje platoa ispred groblja Sv. Ilije koju smo objavili početkom tjedna a danas nam stiže i vijest o obnovi 6 obiteljskih kuća u Garevcu.

Dakle umjesto ruženja Garevac se obnavlja i to od strane regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Naime još 2014. godine određeni broj obitelji iz Garevca je po tko zna koji puta podnio zahtjev za obnovu obiteljskih kuća u mjestu Garevac i općini Modriča. Do danas se o tome šutalo i nitko više o tome nije pričao, bilo je to kao i mnogo puta do sada, sa izrekom, hajde podnijet ćemo zahtjev pa ako što bi, bi, dobro i došlo.

potpisivanje ugovoa 1024
 
No ovaj put je nešto drugo, nešto što je malo tko od naših mještana očekivao. Prošli tjedan određene osobe su dobile poziv da se 24.10 2019. godine u 10.00 sati dođu u prostorije općine Modriča na potpisivanje ugovora o obnovi obiteljskih kuća s izvođačem radova.

Tako su garevačke obitelji: „Drago Perić Grafičar“, Janja Rokić - Rokina, Josip Marić „Ristin“  Tomislav "Tončo"StanušićJanja Tokić Stjepanova i Stana Zečević-Burić potpisali ugovor o obnovi kuća i to po sistemu „ključ u ruke“.

Izvođač radova je pouzdano poduzeće s višegodiünjim radnim iskustvom Vinković doo iz Oštre Luke.
 
Dakle u srijedu je u Modriči 12 obitelji potpisalo Ugovor s izvođačem radova od kojih je 6 iz Garevca gdje je izvođač radova odmah poslije potpisivanja Ugovora i osobno došao  na lice mjesta u Garevac da obiđe nova gradilišta.

potpisivanje ugovoa 900

Kako saznajemo od obitelji Tomislava Stanušić ovo jest sistem obnove „ključ u ruke“ ali po broju prijavljenih osoba koje će stanovati u tim objektima. Tako će se na primjer Tomislavu Stanušić obnoviti kompletan donji kat, krovište i vanjska fasada dok će drugi kat ostati ne obnovljen jer ih je prijavljeno pet osoba.

NAPOMENUT ĆEMO: Regionаlni program stambenog zbrinjavanja (RHP) višegodišnji je program s ciljem trajnog rješavanja stambenih potreba najugroženijih kategorija izbjeglih i interno rаseljenih osoba, a rezultat je zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, utemeljen na zajedničkoj deklaraciji koju su 7. studenog 2011. godine na ministarskoj konferenciji u Beogradu potpisali ministri vanjskih poslova navedenih zemalja.

Programom upravlja Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) pri kojoj je i osnovan Fond Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (Fond RHP-a) kroz koji se vrši alokacija donatorskih sredstava prema partnerskim državama za projekte u okviru njihovih nacionalnih programa. CEB obnaša dužnost tajništva programa, upravitelja Fonda RHP-a i financijske institucije, a program se provodi u suradnji s međunarodnim organizacijama. Glavni donator programa je Europska unija.potpisivanje ugovoa 901

Navedenim programom osigurat će se trajna stambena rješenja za najugroženije obitelji kojima su omogućena sloboda izbora o načinu trajnog rješavanja stambenog pitanja, kroz integraciju u zemlju u koju su izbjegli ili povratak u zemlju podrijetla.

Za GIP piše Mišo Perak