Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Čet04092020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Ponovo se organizirala Garevačka sinija u Mariji Bistrici

Vjernici Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije hodočastili su 12. Listopada 2019. godine po 14. put u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu. Među njima bili su i mještani Garevca.
Pred nekoliko tisuća vjernika, koji su svojoj Nebeskoj Majci u hrvatsko nacionalno svetište došli iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europe, svečano zavjetno slavlje na otvorenom, u suslavlju s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te nekoliko desetaka svećenika, predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.

Na početku propovijedi kardinal je istaknuo radost što se „prvi put otkako se organizira hodočašće Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije, okupilo toliko vjernika iz različitih krajeva gdje žive Hrvati-katolici podrijetlom iz BiH“. Iz toga je iščitao dvije radosti: jedna je zbog dolaska majci, a druga zbog susreta ljudi koji se možda dugo nisu vidjeli.

Na kraju propovijedi zaželio je da misa u svetištu omogući vjernicima da budu puni nade i kršćanske ljubavi kako bi ostali djeca Božja, djeca Marijina te Isusova braća i sestre.

marija bistrica

U poslije podnevnim satima se molio Put križa a zatim je uslijedila već ustaljena praksa da Garevljani koji žive u blizini Zagreba dolaze na ovo hodočašće i donose hranu i piće. Tako se i ove godine okupilo nešto manje Garevljana već prošle godine. Bilo ih je 80 iz okoline Zagreba i Marije Bistrice i 20 mještana iz Garevca,  a ne umorni Ivo Kovač s obitelji , Hrga gril iz Sesveta uz Željka i Mariju Zelić ponovo su organizirali "garevačku siniju " na Mariji Bistrici.

Njima se i ove godine pridružila obitelj Tomislava Tonče Stanušić koja pripomogne u radu,  jelu i kolačima,  zatim Tadija Stanušić koji je donirao i jednog odojka te obitelj Nike Marić Sulje koja uvijek priskoči u radu.

marija bistrica1

Zanimljivo je napomenuti kako svake godine dođu jedni supružnici iz Dervente koji su  veliki prijatelji od Željka i Marije Zelić te pomognu materijalno i u radu.
Dakle ove godine se na siniju serviralo dva pečena odojka i 25 porcija ćevapa, raznih salata, ajvara a tu su se našli i kolači vrijedne Garevačke snajke Ružice Stanušić-Bagić kao i  još neki Garevljani koji  ih nikada ne zaboravi spremiti za ovaj dan.

marija bistrica1024

Bilo je to druženje za pamćenje a organizator i ove godine nisu dozvolili da se i jedan Garevljanin odavde vrati gladan niti žedan.

Također su ovu siniju i novčano pomogli neki naši donatori te se od toga novca poslalo Zlatku Kovaču „Leginom“ za kopanje bunara oko 2400 kuna i 100€ .Lijepa gesta naših Garevljana koji uvijek znaju spojiti dobro s korisnim.

Naši mještani se nadaju da će i sljedeće 2020. godine po 15 puta hodočastiti u ovo svetište i da će odaziv na hodočašće biti još veći, bogatiji i plodonosniji.

Napominjemo da postavljanje slika slijedi.marija bistrica2

Za GIP piše Mišo Perak