Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Sub07112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Najavljujemo susret Garevljana s godištem 1964. 1965. 1966.

Garevački Internet portal u suradnji s MZ Garevac te nekoliko pojedinaca koje je okupio zajednički cilj iz ljubavi prema rodnome kraju i Garevcu organiziraju uz garevačku feštu u nedjelju 19.07. 2020. godine i susret  triju generacija Garevljana i to s godištem 1964., 1965., 1966. jer kako kažu to su bile najbrojnije generacije Garevljana koje su paralelno punili klupe i po četiri razreda Osnovne škole.

Sama ideja o ovom susretu rodila se na samoj garevačkoj fešti koja se organizirala po drugi puta u Garevcu u nedjelju 21.07.2019. godine s mnoštvom Garevljana i prijatelja Garevca, dobrom muzikom, jelom i pićem te emocijama koje su pojedine Garevljane natjerale da razmisle o tome.

genracija garevljanaNa fotografiji se vidi veselo društvo ovih generacija koji su i pokrenuli ovaj susret!

Ovaj susret će im omogućiti MZ Garevac i održat će se iste večeri kada će biti i garevačka fešta, a to je u nedjelju 19.07.2020. godine.  Dakle i sljedeće godine nas opet očekuje jedno veselo druženje u zavičaju koje će biti još veće, bolje i zanimljivije.

Kao što smo napomenuli na ovogodišnjoj fešti sljedeće godine ćemo postaviti još veći šator, pa ako treba bit će i na kat. Mjesta će biti dovoljno kao i jela i pića, a i muzika neće izostati.

Ponovo ćemo uz tonu mlade prasetine peći i vola na ražnju ovaj puta stotinu kilograma težeg.

Dakle mi smo spremni sve učiniti samo da i vi dođete ako ste ovo godište Garevljana i budete veseli i zadovoljni na ovom susretu.

S obzirom na to da je Garevac mjesto posebnog pijeteta koje obvezuje i opominje naš programom će se sastojati:

Dan ćemo započeti svatko svojom jutarnjom molitvom, te kavom i čašicom razgovora kod susjeda, a zatim slijedi kraća rekreacija i šetnja Garevcom.

10.30 sati, okupljanje kod Garevačke crkve, pozdravljanje i prijateljsko razgovaranje.
11.00 sati, sveta Misa
12.00 sati, ručak kod kuća
13.30 sati, okupljanje kod Burića štale, polaganje vijenaca i paljenje svijeća te pregledavanje unutrašnjosti  naše spomen kapele.
15.00 sati, okupljanje i moljenje opijela na zajedničkoj grobnici nevinih žrtava u Poljičkim šumama.
16.00 sati, pripremanje i odijevanje za dolazak na susret generacija i feštu.
16.30 sati posjet generacije učenika "Otvorenoj kući" nekadašnjoj školi Vladimir Nazor i sjećanje na lijepe dane provedene u njoj kao i susret s renomiranim akademskim umjetnicima koji će taj dan tu započeti treći po redu Posavski umjetnički likovni simpozij ( PULS ).
17.00 sati, okupljanje kod Garevačkog doma u šatoru te izmjenjivanje životopisa u proteklih dvije, tri i više decenija svog života dok još nema muzike. A sve to uz hladno piće i hladno predjelo-meze ili čobanac koje će organizirati MZ Garevac.
19.00 sati početak 3 garevačkog sjela s jelom i pićem.
Rasipanje u zoru s punim baterijama i lijepo doživljenom događaju ovoga susreta.

Ovom planu i programu se mogu svakako priključiti i ostali Garevljani, prijatelji Garevca i mještani susjednih sela, osim pod šatorom gdje će ove generacije imati svoj poseban stol. Isto tako za mnoge je ovo možda jedinstvena prilika da vide unutrašnjost Burića štale i zajedničku grobnicu nevinih žrtava te da djecu uče Garevačkoj povjeti.

Stoga ako pripadate jednoj od gore navedenih generacija Garevljana te želite i možete doći prijavite se jednom od organizatora kako bi se sve na vrijeme moglo organizirati. Svakako i svi vaši ukućani su dobro došli.

Odgovorne osobe ovoga susreta su:

Za Hrvatsku: Tomislav Stanušić „Tončo“ +385 98 772 965
Za Austriju: Marko Štanušić „Ilin“: +43 6641633086
Za Njemačku: Niko Stanušić Pavin: +49 1516 405 9224
Za Švicarsku: Ivo Burić „Bura“ +41 76 423 56 66

GIP je medijski sponzor ovoga događaja i redovno će vas obavještavati o ovom susretu i eventualnim izmjenama programa kao i popisu onih osoba koje se prijave i potvrde svoj dolazak.
Isto tako ćemo redovno objavljivati i imena donatora novčanih sredstava koje se uplate u ovu svrhu, jer i sami znamo da sve ovo nije s neba spalo već da se mora platiti.

Ukoliko bude viška novca ostat će za daljnji rad MZ Garevac i uređenje našeg mjesta.

Za GIP informira Mišo Perakgeneracija 65

Na fotografiji je genaracija 1965.