Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Sri02262020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

NAJAVLJUJEMO: proslavu Iline i garevačke fešte 2018. u Garevcu

lagdan sv. Ilije, poznatiji pod nazivom „Ilina“ još je od starih vremena u Garevcu bio od posebnog značenja. Bio je to „blagdan nad blagdanima“ i „svetac nad svecima“, a vjera se prenosila generacijama na znakovit način uz simboliku vatre i popratnih običaja stoga nas raduje i činjenica da čak i najmlađi Garevljani znaju kada se slavi blagdan Sv. Ilije ili "Ilina".

Tako ćemo ove godine u petak 20.07.2018. godine proslaviti blagdan Sv. Ilije „Ilinu“. Dan kada svi putovi Garevljane u Garevac vode.

Poslije velikog broja domaćih sinova, te svećenika vrhbosanske nadbiskupije, svećenika franjevačkog reda i biskupa Vlade Košića ovaj put nam na svetu Misu koja će biti u 11.00 sati na groblju Sv.Ilije u Garevcu doći vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji će uz koncelebraciju župnika Filipa i nekoliko svećenika predvoditi svetu euharistiju i propovijedati okupljenim vjernicima.

kardinal

Ovo je velika čast i ponos Garevljanima da po tko zna koji puta ugostimo velikog propovjednika i božjeg slugu kardinala Vinka Puljić, stoga i ove godine očekujemo nekoliko stotina raseljenih Garevljana da dođu na svoja ognjišta da s našim starim i iznemoglim povratnicima proslavimo svetu misu i svojom dobrotom i obzirnošću budemo blagoslov za druge, za one koji trpe, koji su sami, koji u svojoj neutješnoj samoći traže bliska čovjeka, veliko milostivo srce i ispruženu ruku.

Poslije svete mise nastavit će se slavlje s gostima po kućama i obiteljima!

U 16. 00 sati na programu su dječje igre koje će se održati na garevačkom igralištu!

U subotu 21.07. u susjednim Kladarima Donjim je zabavno večer na kojme će nastupiti Željko Jurić i Sanja san.

U nedjelju 22.7.2018. godine MZ Garevac na čelu s predsjednikom Vladom Tokić „Dikačom“ po prvi puta organizira veliku mjesnu svečanost - feštu (Garevačko sjelo) koje će se održati na prostoru ispred garevačkog Doma mladih gdje će biti postavljen šator za nekoliko stotina osoba i pozornica za dvije glazbe koje će nastupiti tu večer.

Svi gosti ma koliko ih bude bilo tu večer u Garevcu bit će besplatno usluženi jelom i pićem, te dobrom zabavom i glazbom za koju će se pobrinuti: djete Posavine i naš susjed iz Pećnika, Drago Matijević, Jelena i Drago band.

drago jelena band

„Vidiš sine onu šumu, ispod njiva neorana, to je sine naša zemlja, bit će opet posijana... – zapjevat ću iz sveg glasa, deset sela nek me čuje, moja zemlja, moje pravo, na njoj pjevam i tugujem...“ (D. Matijević, Pećnik, Modriča)

A za one malo starije ili koji više vole izvornu glazbu nastupit će „Bistri izvor“ Janja i Mačak!

janja momir i macak

bistri izvor

Stoga već danas pribilježite sebi ovaj termin i vidimo se za Ilinu u Garevcu našoj svetinji.

Napomenut ćemo da će MZ Garevac preostali novac ako ga uopće bude bilo poslije odbijenih troškova utrošiti za bušenje bunara i postavljanje novog hidrofona na groblju, a također napominju da bi trebalo i grobljansku ogradu sanirati jer je ovoj postojećoj već davno istekao rok uporabe.

GIP je medijski sponzor ovog događaja, i uredništvo GIP-a se ograđuje od stavova organizacije i izbora glazbenika!

Uredništvo GIP-a!