Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Čet06042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Župa Garevac i GIP sudjeluju u obnovi Vukovarskog vodotornja

Da mislimo na Vukovar i u ostale dane kroz godinu, a ne samo u Dane sjećanja pokazuje činjenica da će župa Garevac kao i GIP sudjelovati u obnovi Vukovarskog vodotornja, simbola Hrvatskog zajedništva, stradanja, otpora, obrane grada i pobjede!

Grad Vukovar pokrenuo je početkom godine projekt obnove vukovarskog vodotornja pod nazivom 'Simbol hrvatskog zajedništva' za koji se do sada prikupilo oko 12 milijuna kuna.  Drago nam je da smo i mi svojom donacijom utkani u to zajedništvo.

Postoji niz povijesnih niti koje povezuju Vukovar i Garevac. Slična ih sudbina veže – progonstvo i veliko stradanje, ali i pobjeda i povratak.

vodotoranj 900

Obnovom Vukovarskog vodotornja će se konzervirat svih 640 ratnih rana, a u staklenoj kupoli bit će memorijalna soba i vidikovac. Tako će ponovno biti u funkciji Vukovarski Vodotoranj, visok 50 m i obujma 2200 prostornih metara vode, koji je izgrađen potkraj šezdesetih godina u tadašnjem gradskom perivoju i izletištu tzv. "Najpar-bašči", na ulazu u vukovarsko naselje Mitnicu.

Prema zapremnini i veličini bio je jedan od najvećih objekata tog tipa u Europi. Sve do rata, na vrhu Vodotornja nalazio se restoran s vidikovcem na Vukovar, Dunav i okolno srijemsko vinogorje. Tijekom srpske agresije na Vukovar, Vodotoranj je bio jedna od najčešćih meta neprijateljskog topništva koje mu je nanijelo više od šest stotina oštećenja, a danas predstavlja simbol pobjede i novog života za Vukovarce kojima je on mnogo više od obične građevine.
Objekt se neće obnavljati u izvornu funkciju nego će se konzervirati u postojećem stanju te će postati Memorijalno područje koje će podsjećati na patnje i boli koje je Vukovar proživio.

Vodotoranj će se obnoviti prema projektu Radionice arhitekture arhitekta Gorana Rake. Zamisao je da se toranj visine 55 metara gotovo ne dira te da se pretvori u memorijalno mjesto uz minimalne arhitektonske intervencije. Njegove “rane” - rupe ostaju vidljive, no da budući posjetitelji Vodotornja ne bi bili izloženi vjetru, u dubini memorijalne sobe bit će jedna ostakljena prostorija u obliku valjka. Ta će se memorijalna soba nalaziti na mjestu bivšeg “lonca” za vodu.

- U njoj će se smjestiti jedan ekran na kojem će se prikazivati dokumentarne snimke iz 1991. godine na kojima, među ostalim, vidimo kako neke od granata, od njih ukupno 640, udaraju u Vodotoranj. Sve će rupe ostati otvorene, popravit će se jedino mjesta na kojima je narušena statika ili postoji opasnost da se netko ozlijedi.
Kroz taj centralni memorijalni prostor tornja, koji je zapravo veličine jednog košarkaškog igrališta, vodit će dugačka rampa - staza kojom će posjetitelji hodati do vrha. Do memorijalne sobe stizat će se liftom. S vidikovca, tribine koja će biti na krovu, gledat će se grad koji se obnavlja i Dunav koji protječe.

Na samom ulazu bit će informativni punkt na kojem će se prodavati ulaznice i suveniri. To će biti objekt prekriven zelenim plaštom.

- Iz njega će ostakljeno panoramsko dizalo s vanjske strane Vodotornja, one okrenute prema Dunavu i središtu grada, voditi gore prema memorijalnoj sobi i vidikovcu..

Oko samog Vodotornja uredit će se park s dječjim igralištem, auditorijem i kafićem. Budući da se očekuju posjeti brojnih autobusa punih umornih posjetitelja, planira se i odgovarajuće dimenzioniran sanitarni čvor.

- Parkovnim i arhitektonskim elementima podcrtavamo njegovu poruku i činimo je maksimalno čitljivom, jasnom samom po sebi. Ostalo neka bude park, mjesto za igru, vidikovac. Dakle, najvažnije je da ostane ono što je bio. Njegove ‘rane’ govore više od bilo kakvog dodatnog objašnjavanja, a dokumentarne snimke koje će se prikazivati u memorijalnoj sobi ne trebaju nikakve ‘ukrase’.

Na krovu će i dalje vijoriti Hrvatska zastava.
Za GIP piše Mišo Perakobnovljeni vodotoranj