Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Čet05282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Što se krije iza opasnog rafinerijskog otpada?

Mještani Garevca kod Modriče pola vijeka žive u strahu od otpadne jame smještene na poljoprivrednom dobru Dr. Mujbegović u kojoj još od 1967. godine rafinerija ulja iz Modriče odlaže opasni otpad, takozvani kiseli gudron, i stoga se boje za osobno zdravlje.

gudron modrica

Kako ta ogromna jama nije formirana niti zaštićena, novim vlasnicima iz Optima grupe pripala je obaveza da uklone štetni otpad. Garevljane a posebno nove doseljenike u Novom naselju je to obradovalo, ali su još uvijek skeptični i ne vjeruju da će napokon moći da udišu čist zrak.

Smrdi, i uopće nije zdravo, ali što ćeš. Pričaju Garevljani kojima je bunar i pumpa glavna opskrba vode za domaćinstvo, pranje i piće pa čak i u najudaljenijim zaseocima Bajama i Lužanima u vodi ima te masnoće, na nekoliko metara dubine.

– Prilikom promjene vremena osjeti se jako isparavanje. Mještani tvrde da je za proteklih pola vijeka kiseli gudron ostavio velike posljedice po okolinu i zdravlje mještana kao i ovih osoba koje su se tu poslije rata doselile.

Iako ruski vlasnik iz Optima grupe više ne skladišti rafinerijski otpad na staromodni način, onaj koji je tu ranije odložen mještanima i dalje smeta. Davno, još prija Domovinskog rata se pričalo da će se ta otrovna tekućina prevesti u Sloveniju na skladištenje i uništavanje alo do sada se ta priča nije ostvarila.

O ovom velikom problemu svi šute. Lokalna zajednica se na to ne osvrće, a vlasti u Modriči to posebno ne zabrinjava.

Međutim nedavno se ipak održao sastanak  predstavnika postojeće Vlade i Rusa sadašnjih vlasnika rafinerije ulja Modriča. Od njih se traži da se postojeće jame ispraznu i da se taj tečni otrov premjesti i uskladišti na siguran način kao što se već prija 5 desetljeća obećavalo.
 
Međutim ravnatelju modričke rafinerije na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za ekologiju-to to se baš nije dopalo.

Ipak, i jedna i druga strana nas uvjerava da je sastanak bio konstruktivan a iz resornog Ministarstva poručuju da se pri uklanjanju moraju poštovati sve procedure, te dobiti i suglasnost susjedne Hrvatske.

– Podnijeli su zahtjev Ministarstvu za procjenu neutralizacije gudronskih jama na životnu sredinu. Sada će studije uticanja koje budu rađene pokazati koji su tu postupci koje investitor mora da uradi – rekla je Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Bez suglasnost Republike Hrvatske, koja je također potpisnik ESPO konvencije, nema ni uklanjanja u pograničnoj zoni. A kada dobiju zeleno svjetlo, uklanjanje jama bi Ruse moglo skupo da košta. Ipak, uvjeravaju da su spremni da ispune svoju obavezu.

– Svi resursi Nestro grupacije su usmjereni ka rješavanju, konkretno na utilizaciju gudronske jame u Garevcu i u potpunosti su fokusirani na iznalaženje što bržeg i efikasnijeg rješenja – navode iz Optima grupe.

I dok zvanična mjerenja pokazuju da je štetni utjecaj u granicama dozvoljenog, mještani svjedoče da im ni zrak, ni voda, pa ni tlo nisu čisti.

Nakon što su dostavili studiju izvodljivosti trajnog rješenja, vlasnici rafinerije će se s Ministarstvom dogovoriti o načinu i početku radova.

Rusi uvjeravaju da će se držati ekološke dozvole, a kasnije će isti postupak pokrenuti i u rafineriji Brod.

Da li će ovo doista uroditi plodom na nama je da pričekamo i uvjerimo se u izrečeno i napisano.

PRESS GIP-a