Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pon07132020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslava sv.Ilije proroka u Garevcu

ilina 2012

Blagdan sv. Ilije, poznatiji pod nazivom „Ilina“ još od starih vremena u Garevcu je bio od posebnog značenja. Bio je to „blagdan nad blagdanima“. Vjera se prenosila generacijama na znakovit način uz simboliku vatre i popratnih običaja, koji su okupljali i djecu, i mlade i stare.

Tradicionalno, sv. misa se služila na groblju, što naravno nije bilo manje obvezatno i potrebito da se sudjeluje na njoj i slavi Boga moleći za zagovor sv. Ilije. Tako je i danas. Sveti Ilija, kao zaštitnik naše Župe, privlači ne samo vjernike koji žive u Garevcu, nego iz svih drugih krajeva i država – Hrvatske, Austrije, Njemačke, Švicarske pa čak i iz daleke Kanade.

Imajući na umu činjenicu da je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji čak desetak župa te veći broj kapelica i grobalja posvećeno u čast ovom velikom svecu i proroku, tim više nas veseli i čini ponosnima druga činjenica, a ta je da je taj dan samo u Garevcu nazočilo više od 800 vjernika, kako iz Garevca, tako i iz susjednih i okolnih župa.

Sveto misno slavlje predvodio je vlč.Anto Burić u koncelebraciji sa još 7 svećenika i župnikom Filipom Brajinović.


Na početku svečanog euharistijskog slavlja, u svojoj uvodnoj pozdravnoj riječi župnik je biranim riječima pozdravio sve nazočne svećenike i vjernika, te ne krijući posebnu veliku radost, posebno je  istaknuo izuzetno veliki broj ovogodišnjih nazočnih vjernika.


No, ne mogu a da na ovom mjestu ne primijetim neke propuste u obraćanju vjerničkoj a i općoj društvenoj javnosti. Naime, žalosti me da nismo mogli čuti niti jednu riječ o našim jubilejima, to jest važnim i značajnim obljetnicama koje su nas pratile svojim raznim datumima ove godine. Također nismo ništa čuli niti o obnovi i povratku u Garevac.


Naprotiv, propovjednik se izgleda više zanio u neke znanstvene teološke, etičke, seksualnomoralne, socijalne, crkvenodisciplinske vode, iznoseći nam problematiku vezanu uz kontracepcijske pilule, injekcije protiv začeća, flastere, spirale, kondome, zatim o gay paradama i povorkama homoseksulaca. O takvoj problematici danas je barem u modernim medijima moguće naći prave informacije, kako nama starijima, tako i mlađima. Taj poseban dan, to grobljansko mjesto kao naša svetinja koja nas povezuje s našim najdubljim osjećajima, očekivali su s pravom tematiku vezanu za našu prošlost, trenutne egzistencijalne probleme o kojima ovisi budućnost nas i našeg Garevca.


Također ne mogu a da se ne osvrnem i na sadržaj koji su nam organizatori spremili u sportskom i zabavnom programu, jer će nam kao takav ostati svima dugo u sjećanju.


Inicijativni to jest organizacioni Odbor, kojeg su sačinjavali Vlado Spajić „Gavro“, Petar Gagulić i Zdravko Tokić, potrudio se da prvi Memorijalni nogometni turnir, posvećen Marijanu Kamenjašević „Prki“, počne već od 12.30 h, što znači, da mladi koji vole loptu nisu ni dolazilili na sv.misu, jer bi očito zbog nedostatka vremena bili spriječeni dočekati kraj mise kao i podjelu blagoslova. Odlučili su ostati  i sačekati  što će vidjeti na terenu 20 godina poslije


Čekali su, dočekali  i - imali što vidjeti!  Dvije ekipe djece onih roditelja koji su protjerali kako nas tako i pokojnog Marijana, grčevito su se borili da osvoje i kući ponesu taj slavni trofej. Tako je i bilo. 


FK „Omladinac“ pobjednik je Memorijalnog turnira koji je bio posvećen Marijanu Kamenjašević „Prki“. Moram odmah u svezi  s tim napomenuti  da mi nemamo ništa protiv tih momaka, dapače, mi im čestitamo na njihovom uspjehu, ali bi organizator ipak trebao znati kada i gdje se takvi mogu pozvati i ugostiti.


A da na kraju dolazi med i šećer, potvrdit će vam i svi oni koji su navečer pošli Garevačkom domu, gdje ih je  dočekala vašerska pjevačica  Mara i derventske Lole.


Ovaj organizirani program bio je prikladan za one koji se vole opustiti uz koje pivo više,  dok je zabavno kulturni program za mlade i stare neshvatljivo izostavljen što smatram velikim propustom.  

Vjerojatno se mislilo da mladima ne treba zabava u Garevcu, jer da mogućnost za zabavu imaju u mjestima gdje žive i borave. Također je propušten i poziv nekog kulturno umjetničkog društva gdje bi se vidio njihov splet igara i bogastvo naše narodne nošnje, ali što će nam to kada naši stari više ne mogu igrati i pjevati, a onim najmlađim to i onako nije potrebno,  jer oni danas žive u Zagrebu gdje je sramno obući posavsku narodnu nošnju i slušati svirku violine i šargije.

Zato će ovo biti pouka mladima da sljedeće godine dobro razmisle da li će ostaviti plavi Jadran i na nekoliko dana doći u Garevac, ili će svoj odmor nastaviti tamo gdje su tisuće drugih prezadovljnih turista.

Svi mi znamo i nikada nećemo zaboraviti da je Vlado Spajić „Gavro“ za Garevac davao i kapom i šakom, međutim, nikada nam neće biti jasno što im je ovo sada trebalo ili s kojom namjerom je to sada inicijativni odbor napravio?

Svjedoci smo i aktualne  predizborne organizacije, ali i na tome polju osim župnika Filipa, koji je naglasio važnost vađenja osobne iskaznice u BiH, nitko ništa više ne reče! Oni kojima glasovi zapravo trebaju hladni su kao sniježna ledenica, umjesto da budu matica u roju svojih pčela radilica.

Neslužbeno saznajemo da će na ove Lokalne izbore izaći još jedna stranka, no da li će to biti borba za fotelju ili razvodnjavanje ionako malog broja glasača, preostaje nam da vidimo.


Evo, ovako bih ukratko opisao povjesnu ILINU „20 godina poslije“! I mislim da bi svako slovo koje bih još nadodao bilo suvišno. I na kraju zahvalni smo organizatorima, a poglavito inicijativnom odboru na ovako uspješnoj organizaciji.

Fotografije možete pogledati klikom ovdje

Za GIP piše Mišo Perak