Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Uto08112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Zabavna večer i izbor Miss Teen Garevca 2014.

Na sami blagdan sv. Ilije „ Iline“, a poslije sprovedene akcije „više cvijeća manje smeća“,  malonogometnog turnira i dječije olimpijade na igralištu, humanitarnog koncerta došlo je na red i ono najaktualnije za ovu 2014. godinu. Bila je to svakako večer mladosti i ljepote koju smo nakon četiri godine ponovo  organizirali ovdje u našem Garevcu.

miss 2014

Poslije sv. Mise i  veoma velikog broja nazočnih vjernika na garevačkom groblju, ceste pune automobila raznih registarskih pločica i oznaka zemalja te pješaka koji su rado pružili po koji korak u društvu svojih susjeda,  garevački dom je na večer i ovaj puta velikim djelom ostao prazan.

Kao organizatori sa svoje strane smo učinili sve da ovi događaji u ovih nekoliko dana ostanu u dugom sjećanju svih onih koji su odlučili da godišnji odmor provedu u Garevcu i Ilinu proslave u svojoj svetinji. Pobrinuli  smo se da obje večeri imamo glazbu uživo, te harmonikaša tijekom malonogometnog turnira i poduzeli sve da garevačku ljepotu prezentiramo široj javnosti.

No i to nije bilo dovoljno.  Ista slika kao i u subotu  navečer kada je DRAGO MATIJEVIĆ sa svoje strane učinio sve da ovo bude jedna lijepa zabavna i humanitarna  večer, a u dvorani je, ako se izuzmu članovi HKUD-a „Napredak“ iz Odžaka, bilo više Osječana i ljudi sa strane nego Garevljana.

Zašto?
 
Uglavnom u to vrijeme Garevljani su bili u čitaonici i prostoru ispred nje, te ispijali znatno skuplje piće nego ono koje se prodavalo u domu i od čije zarade se predvidjelo pružanje pomoć MZ Garevac.

Ista se slika ponovila i u nedjelju navečer kada je nastupao GRGIĆ BAND. Umjesto da Garevljani dođu u garevački dom i svojom nazočnošću ohrabre ovih deset djevojaka koje su se odlučile predstaviti garevačkoj publici u ovoj večeri mladosti i ljepote oni su ponovo zatajili.
No, bilo je kako je bilo.

S pozdravim riječima sam pozdravio Garevac, sve Garevljane, prijatelje Garevca i drage nam goste. Pozdravio sam i sve one koji nisu u mogućnosti tu večer biti s nama radi radnih obveza, a tako bi to željeli. Pozdravio sam i one koji su vezani uz bolesničku postelju i ne mogu nazočiti skupa s nama.

Bilo je lijepo, veličanstveno, radosno, zabavno ali i žalosno.

U prostorijama malog djela doma su se pripremale one najhrabrije i na da sve prelijepe djevojke koje su s tremom ali ujedno i željom čekale prvi izlazak na pozornicu Garevačkog doma gdje ih je dočekalo oko 100-ak kako mladih tako i onih osoba koji se tako osjećaju.

Djevojke su bile ponosne što su mogle da se predstave tu u svom domu i Garevcu, mjestu koje će ih dugo pamtiti. Bile su to lijepe, hrabre i plemenite buduće majke Posavljanke.

Ovaj puta su se predstavile s rednim brojevima:
1. Marina Cvitkušić, 2. Natalija Kovač, 3. Anja Gagulić, 4. Marija Tokić, 5. Biljana Tokić, 6. Antonija Perković, 7. Sofija Marić, 8. Karolina Mamuzić, 9. Kristina Lukić i 10. Marinela Stanušić.

Ovu večer svih njih deset bile su naše misice i naše pobjednice, sve ljepša od ljepše a u duši kao da ih je jedna majka rodila.

Samom pojavom djevojaka na pozornici dalo se primijetiti solidno zanimanje malobrojne publike. Svima je bilo jasno da su se djevojke samo nekoliko sati ranije upoznale jer do tada se nikada nisu vidjele niti skupa popričale, a dođoše jedne iz Švicarske, druge iz Austrije, treće iz Hrvatske i dvije su bile iz Garevca koje tu stalno žive.

I ako je sve bilo spontano i u samo dva sata djevojke i njihove koreografice gospođa Ana Cvitkušić i gospođica Dragana Maričić ću uspjele to u detalje organizirati i sprovesti u djelo.

Ovaj puta Garevačkoj publici i našim ljepoticama predstavljeno je i  izborno povjerenstvo kojeg su sačinjavali: gospođa Anita Čolić (predsjednica žirija i bivša finalistica od 2010. godine), te neutralna predstavnica mladih gospođica Kristina Mirković iz Jajca i član suprotnog spola gospodin Antun Fuglinski koji su imali pune ruke posla i marljivo pratili svaki detalj djevojaka i na kraju donijeli svoju ocjenu o njima.

Nakon tri predstavljanja djevojaka i podjele tombole došlo se i do onog najvažnijeg i ujedno najtežeg trenutka, a to je izreći imena pobjednica.

Doista je ovo bilo teško, jer  su sve bile tako drage, nježne, lijepe i plemenite da ih je najbolje bilo proglasiti sve skupa, ali u svakoj igri postoje pravila pa tako i ovdje. Ipak od njih 10 trebalo je izabrati tri djevojke i od njih tri proglasiti treće i drugo mjesto i na kraju imenovati onu okrunjenu Garevljanku koja je dobila lentu zlatne boje za 2014. godinu te prelaznu krunu i 1000 kuna novčane nagrade sponzora „Garevačke večeri“ iz Švicarske.

Kako je meni bilo teško izreći imena koja je žiri dostavio tako je isto bilo i djevojkama biti u neizvjesnosti, a ništa lakše nije bilo ni njihovim roditeljima pa ni publici.

Ovaj puta su i same djevojke davale svoje glasove koji su prebrojani i uvršteni s onima od žirija. Zanimljivo je napomenuti da su za finalisticu same djevojke dale 4 svoja glasa.

Ranije smo davali i publici mogućnost da bira i glasuje, ali se pokazalo da to nije bila ravnopravna odluka jer je bilo djevojaka koje su imale dosta veliki broj prisutne rodbine i prijatelja pa su pokupile i veliki broj glasova, a bilo je i onih koje nisu imale nikoga prisutnog osim roditelja pa njihova ljepota nije mogla doći do izražaja.

Promatrajući  publiku dalo se primijetiti kako su svi dvoumili tko bi to mogao biti? Tko će biti ta djevojka koja će predstavljati  Garevac u ovoj 2014. godini.

Oko ponoći je počelo proglašenje. Prvo smo čitali imena onih djevojaka koje nisu ušle u uži krug izbora.
Zatim su ostale tri djevojke. Bile su to djevojke s brojem 7 Sofija Marić, s brojem 8 Karolina Mamuzić i s brojem 9 Kristina Lukić.

Zatim su se te tri djevojke pomjerile korak naprijed a na moj upit publici “da li smo do sada bili u pravu“? Čuli su se pozitivni odgovori! Ali kako dalje. Noge se u djevojaka tresu, a ja se preznojavam što nisam krio i to sam i javno kazao.

Ina kraju morao sam izreći imena onih djevojaka koje su osvojile treće i drugo mjesto i bile su to: Sofija Marić djevojka koja je nagrađena s 300 kuna i Kristina Lukić prva pratilja najljepše Garevljanke. Primila je nagradu od 500 kuna.

I na kraju ostade ona najljepša, najzgodnija i nada sve najsretnija djevojka ove večeri gospođica KAROLINA MAMUZIĆ koja je bila okrunjena 20.7.2014. godine u Garevcu i dobila je lentu zlatne boje koju joj je preko ramena postavila predsjednica žirija gospođa Anita Čolić, koja joj je uručila i prelaznu krunu dok sam ja osobno predao nagradu od 1000 kuna, a Kristina Mirković i Anita Čolić su svim djevojkama podijeliole predivne ruže koje su rasle tu negdje u Bosanskoj Posavini.

Novoj i bivšoj misici kao i koreografici Ani Stanić sam ja osobno darovao bukete ruža i zahvalio im se na njihovom plemenitom zalaganju u ovom sudjelovanju.

Uslijedilo je slavlje i čestitanje onim najsretnijim a ostalima utjeha i nada da će izbora još biti.

I na koncu sam se osobno zahvalio našim djevojkama na učestvovanju u ovoj manifestaciji, našim sponzorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće organizirati, muzici koja je to sve odlično popratila, našoj MZ Garevac na potpori i dozvoli da se to organizira te svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovi izbori organiziraju i na kraju našoj malobrojnoj ali izrazito veseloj i zadovoljnoj!

Posebno hvala našem Goranu Tokić koji je neumorno više dana radio za Garevačke susrete, našem Antunu Fuglinskom koji  je utrošio puno vremena realizirajući ono što mu je bilo stavljeno za zadaću, našim koreograficama stručnom žiriju i našoj bivšoj ljepotici koja je došla iz Austrije s mužem i malom kćerkicom da sudjeluje na ovim izborima i svoju krunu preda novoj garevačkoj nasljednici.

Nadam se da je s naše strane sve bilo vrhunski organizirano. Trudili smo se da taj događaj bude za pamćenje. Dali smo sve od sebe, zapostavili smo svoje redovite poslovne zadaće i obiteljske obveze kako bi se naši mještani, kao i gosti što bolje osjećali u našem Garevcu, ali nismo uspjeli u tome, jer za uspjeh u Garevcu nije dovoljna samo vizija i volja već još mnogo, mnogo toga.

Stoga poslije ovih Garevačkih susreta 2014. Garevac će ostati mjesto tužnih priča i žalosnih lica onih koji su se trudili da mu vrate svijetlost i daruju ljepotu barem nekoliko dana u godini!
 
Fotografije od ove manifestacije možete pogledati u našem foto albumu ili klikom ovdje.

Za GIP piše Mišo Perak

Neke djevojke su napisale i svoj osvrt na ovaj događaj pa ih možete pročitati ovdje dole niže.

****************************************************************************************************************************

Nemam ništa posebno da kažem za taj događaj. Organizacija je bila lijepa i dobra. Mi smo se lijepo družile, upoznale smo se dosta bolje, skupa smo razgovarale i pomagale jedna drugu.

Sve u svemu, jako lijepo iskustvo i preporuka da se i druge djevojke prijave za GIP je kazala Biljana Tokić.

****************************************************************************************************************************

Organizacijom sam u potpunosti zadovoljna,Vama svaka čast što takvim zabavnim događajima održavate zajedništvo Garevljana. To nije mala stvar, potreban je veliki trud,volja, a posebno ljubav prema Garevcu da bi se uopće pokrenula ovakva okupljanja.

Što se tiče samoga izbora Miss Teen Garevca, ni sama nisam mislila da ću se prijaviti jer je vladala velika trema, no drago mi je što sam je ipak prebrodila i sudjelovala.
 
Kada ste me proglasili za Miss Teen Garevca 2014. osjetila sam u isto vrijeme  šok, nevjericu i sreću, jer nisam očekivala ni prolaz u prve tri finalistice,a kamoli pobjedu. Izbor za Miss bilo je još jedno predivno iskustvo i uspomena na moj Garevac, kojeg ću se rado sjećati.
 
Prijavu bih preporučila svakoj mladoj Garevljanki, jer kako Vi Mišo kažete sve smo od prvog trenutka bile pobjednice!:) za GIP je kazala misica 2014. gospođica Karorilina Mamuzić.

****************************************************************************************************************************

"Sudjelovanjem u izboru za miss Garevca 2014. stekla sam nezaboravno iskustvo koje sam dijelila zajedno sa svojim vršnjacima.

U današnje vrijeme lijepo je vidjeti narod koji se zalaže za svoju zajednicu i za svoje rodno mjesto, a Garevljani su to još jednom dokazali da je druženje i povezanost jedan od glavnih prioriteta u životu današnjeg čovjeka.

Čast mi je što sam imala priliku sudjelovati u ovom izboru i na neki način pridonijeti u zajednici garevljana.

Ovim putem zahvaljujem se svim organizatorima i pozivam sve djevojke ukoliko imaju priliku da se narednih godina svakako prijave jer neće požaliti. Zabavit će se,naplesati  i družiti na iznimno zanimljiv način i tako opravdat izraz "Nije važno pobijedit,važno je sudjelovat" kazala je za GIP prva pratilja misice gospđica  Kristina Lukić.