Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

zoranZoran Matkić novinar od samog početka postojanja GIP-a bio  i njegov suradnik. Kao novinar dopisnik dugo je radio za zagrebački Vjesnik i radio Deutsche Welle. Trenutno radi kao novinar dopisnik radio Slobodna Europa-TV LIberty i Federalne novinske agencije (FENA). Njegovi novinski prilozi  su prevođeni i objavljivani na Engleskom, Njemačkom i Španjolskom jeziku. Autor je i suradnik na dva dokumentarna filma Federalne televizije posvećenih stradalnicima Srebrenice.

Obilježen blagdan sv. Antuna Padovanskog u Gradačcu

U župnoj crkvi sv .Marka Evanđeliste u srijedu 13.lipnja 2018. je obilježen blagdan sv.Antuna Padovanskog najomiljenijeg sveca bosanskohercegovačkih katolika. Blagdan sv. Ante obilježen je procesijom u kojoj je sudjelovalo 300-tinjak  vjernika koji su se molili i preporučili sv.Anti.

Opširnije:Obilježen blagdan sv. Antuna Padovanskog u Gradačcu

Gradačac: Kad nemaju posla ne žele ni državljanstvo BiH

Prema podacima Matičnog ureda Gradačac, u posljednju godinu, 70 građana dobilo je ispis iz bosanskohercegovačkog državljanstva što je znatan porast u odnosu na raniji period. Riječ je o mlađim osobama i onim srednje životne dobi. Sada već bivši bh.državljani, u najvećem broju, prihvatili su državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije.

Opširnije:Gradačac: Kad nemaju posla ne žele ni državljanstvo BiH

U Gradačcu proslavljen blagdan Antunovo

GRADAČAC, 13. lipnja 2017. - Svečanom procesijom i svetom misom koju je, u koncelebraciji desetak svećenika, predvodio vlč. Tomislav Ćurić, župnik župe sv. Alojzija Stjepinca iz Slavonskog Broda, u Gradačcu je proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog.

Opširnije:U Gradačcu proslavljen blagdan Antunovo

Gradačački i modrički ronioci u akciji nabujale Bosne

Članovi ronilačkog kluba “Vidara” iz Gradačca i “Vidra“iz Modriče od sigurnog utapljanja spasili su čobane i oko 700 ovaca i janjadi iz nabujale rijeke Bosne, nedaleko od Modriče. Vođa gradačačkih ronilaca Admir Omerović-Eva kazao je u izjavi za Fenu da su apel za pomoć zaprimili iz Civilne zaštite Modriča u jutarnjim satima 8. ožujka i da su se odmah uputili prema Modriči.

Opširnije:Gradačački i modrički ronioci u akciji nabujale Bosne

Saznajmo više o župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Tolisi

Župna crkva Uznesenja Marijina u Tolisi kod Orašja 2007. godine proglašena je Nacionalnim spomenikom kulture Bosne i Hercegovine, a razlog tome pogledajte u video prilogu našeg dopisnika Zorana Matkić koji se potrudio dan pokaže ono što do sada nismo znali o ovoj vrijednoj građevini jedne od najstarijih crkvi u Bosni i Hercegovini.

Opširnije:Saznajmo više o župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Tolisi

Knjiško blago samostana u Tolisi

Naš dopisnik Zoran Matkić vam predstavlja video prilog Franjevačkog samostana u Tolisi kod Orašja i njegovu bogatu knjižnicu s preko 30.000 knjiga iz oblasti biblijske znanosti, teologije, filozofije, medicine i beletristike. U knjižnici se čuvaju i raritetne knjige s početka 16. stoljeća, arapsko-perzijsko-turski rječnik, jedinstven u BiH, te stari misali pisani na latinskom jeziku.

Opširnije:Knjiško blago samostana u Tolisi

Obilježen sv. Marko evanđelista, patron župe u Gradačcu

GRADAČAC, 25. travnja 2017.- Koncelebriranom svetom misom, koju je u nazočnosti više vjernika i svećenika, ove i susjednih župa, predvodio vl. Marko Hrskanović, danas je u crkvi u Gradačcu proslavljen zaštitnik župe sv. Marko evanđelista.

Opširnije:Obilježen sv. Marko evanđelista, patron župe u Gradačcu

Postignut dogovor, hrvatski učenici kreću u školu

PELAGIĆEVO, 22.rujna 2016. Učenici hrvatske nacionalnosti iz Gornje Tramošnice u općini Pelagićevo, koji već dvadeset dana ne dolaze na nastavu, od ponedjeljka će ponovo biti u svojim školskim klupama. Na današnjem sastanku, održanom u područnoj školi u Gornjoj Tramošnici, kojem su nazočili  njihovi roditelji, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i ravnateljica matične škole iz Pelagićeva Olga Lazić.

Opširnije:Postignut dogovor, hrvatski učenici kreću u školu