Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri08122020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

BRUXELLES PLANIRA 1.850 MILIJARDI EURA ZA OPORAVAK OD KORONAVIRUSA

Europska komisija (EK) najavila  je u srijedu (27. svibnja 2020.) ukupno 1.850 milijardi eura za oporavak gospodarstva 27 zemalja članica od pandemije  koronavirusa. To je velika odluka čiji efekti bi mogli snažno odzvanjati sljedećih godina diljem Europskog kontinenta. Od toga iznosa čak  je 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi, priopćeno je iz Europske komisije.

eu komisija
Ovim  planom za Hrvatsku je, kakao je izvijestio  premijer Andrej Plenković, predviđeno nešto više od 10 milijardi eura od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi.
Ovo je do sad najsnažnija financijska intervencija u povijesti postojanja  Europske unije: ima se razloga vjerovati da bi globalna  šokantna kriza izazvan koronavirusom mogla biti relaksirana na  Europskom kontinentu ovim  ambicioznim planom  Europske komisije.

Ovako veliki iznosi novca namijenjeni za oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa mogli bi obnoviti povjerenje u Europsku uniju koje je poljuljano posljednjih godina. Na zemlje u jugoistočnom dijelu Europe, koje još nisu članice Europske unije a među kojima je i Bosna i Hercegovina, ova obilata solidarnost Europske komisije, mogla  bi imati učinak da se i te zemlje  čvršće zagledaju u Europu kao kontinent blagostanja, a  ne da koketiraju s Ruskim ili Turskim geopolitičkim pretenzijama na  Balkanu.

eu komisija 900

Ovaj plan Europske komisije o pomoći  posrnulom gospodarstvu u zemljama članicama Europske unije, kao da je prepisan iz kršćanskih knjiga koje poručuju- POMOZI ONIMA U POTREBI.

Za GIP piše Pejo Gašparević
27. svibnja 2020.