Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon08032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Pejo Gašparević primio odlikovanje od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović

Našem suradniku Peji Gašpareviću je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na svečanosti u njenom  uredu na Pantovčaku uručila odlikovanje Red Danice Hrvatske  s likom Marka Marulića za, kako je navedeno u službenom  obrazloženju, "osobite zasluge u kulturi i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu."

ZAGREB, 5. prosinca 2016. - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je uručila odlikovanja i pohvale zaslužnima u kulturi, umjetnosti, znanosti, inovacijama, sportu, novinarstvu i promicanju humanosti te poručila da u javnosti treba što više isticati uspješne i požrtvovne ljude, ljude koji čine razliku, jer su oni poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja u Hrvatskoj.

"Ističem sve ovo i stoga što u našem javnom prostoru još, nažalost, prevladava praksa isticanja loših primjera. Potrebno je zato što više isticati uspješne i požrtvovne ljude jer oni su poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja. A to su temeljni uvjeti za uspješno suočavanje s izazovima sadašnjosti i budućnost“, rekla je hrvatska predsjednica na prijemu koji je za odlikovane i pohvaljene priredila na Pantovčaku.pejo predsjednica nagrada

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uručuje odlikovanje Peji Gašparević

Dodijeljena priznanja, naglasila je, obuhvaćaju izniman doprinos koji su odlikovani i pohvaljeni svojim životom i radom dali u više područja javnog života - kulturi i umjetnosti, znanosti, inovacijama, sportu, novinarstvu, osobnim angažmanom na promicanju humanosti, posebno u pomoći ženama stradalim u Domovinskom ratu, kao i svakodnevnom spašavanju unesrećenih ljudi.

Čestitavši im, hrvatska predsjednica poručila je da su "ljudi ti koji čine razliku“. "Vjerujem da će vam ova odlikovanja, koja vam s radošću i ponosom uručujem u ime Republike Hrvatske, osim priznanja za učinjeno, biti poticaj u budućem radu za opće dobro i napredak naše domovine Hrvatske“, kazala je okupljenima.

Među odlikovanima bili su i arhitekt, akademik Nikola Bašić, pijanist Ivo Pogorelić, konzervator Miljenko Domijan, pisac Miro Gavran, kao i alpinist i član Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić te osvajači medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Brazilu.

Među odlikovanima je i Hinin dugogodišnji novinar Pejo Gašparević, koji je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Akademik Bašić u zahvali predsjednici Republike podsjetio je na riječi starogrčkog pisca Euripida. "Nemojte se nikad umoriti davati Domovini. I najzaslužniji ne mogu joj uzvratiti onoliko koliko je ona njima dala. Uzvraćajući s tom porukom za ova odličja s kojima ste nas okitili, želim vam još jednom poštovana predsjednice reći - do srca hvala“, rekao je Bašić.

Redakcijsko izvješće
7. prosinca 2016.

Uredništvo portala čestita našem dugogodišnjem suradniku na ovom vrijednom odlikovanju!