Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto08112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

pejo_gasparevic_mala

GAŠPAREVIĆ, Pejo, novinar, rođen u Domaljevcu, 4. VII. 1961. diplomirao na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost Filozofskoga fakulteta u Sarajevu, radio je honorarno u Večernjim novinama  i u  Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji HINA iz Zagreba kao dopisnik iz Sarajeva. Izvještavao je i za Hrvatsku televiziju i Hrvatski radio. Osim novinarsko - reporterskih poslova bavi se i političkim analizama te povremeno objavljuje članke u više listova. Novinarske je članke objavljivao u sarajevskom Oslobođenju, zagrebačkom Večernjem listu i Danasu, te splitskoj Slobodnoj Dalmaciji.

Surađivao je povremeno s Glasom Amerike, te Slobodnom Europom i povremeno s Televizijom OBN u Sarajevu. Zatim je surađivao s BBC na hrvatskom jeziku objavljujući reportersko - analitičke uratke o novonastalim zbivanjima u BiH,  te o odnosima BiH sa susjedima. Surađuje s mostarskim Dnevnim listom i sa Radio Deutsche Welle.

Sudjeluje u mnogim medijskim diskusijama, te okruglim stolovima i simpozijima iznoseći svoja promišljanja. 
Važna  mu je poruka nobelovca Ive Andrića: "Dokle god si živ, dužan si raditi za zavičaj".

OTKAZAN SVJETSKI KONGRES OPĆINE DOMALJEVAC-ŠAMAC I DIJASPORE

Ovogodišnja manifestacija Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac, čije je održavanje bilo planirano za zadnji tjedan u srpnju, neće se održati zbog epidemije koronavirusa. S takvom odlukom složilo se svih sedam dole potpisanih članova Inicijativnog odbora manifestacije. Ovakva odluka je prihvaćena uz temeljito razmatranje svih potencijalnih rizika koje donosi epidemija koronavirusa te uzimajući u obzir da su diljem svijeta zbog ove pandemije otkazana mnoga za ovo ljeto zakazana događanja - primjerice Olimpijska igre u Tokiju ili Europsko nogometno prvenstvo.

Opširnije:OTKAZAN SVJETSKI KONGRES OPĆINE DOMALJEVAC-ŠAMAC I DIJASPORE

KORONAVIRUS - BIOLOŠKO ORUŽJE

Koronavirus trese Split. Prema podacima do pisanja ovog teksta u zadnja dva dana utvrđeno je kako je čak 50 osoba iz Doma za stare i nemoćne oboljelo od koronavirusa. U dramatičnoj evakuaciji oni su iz Doma prevezeni u bolnicu na Križinama. Od početka pojave koronavirusa intenzivno pratim tu epidemiju i na globalnoj i na lokalnoj razini i imam komunikaciju s mjerodavnim zdravstvenim institucijama i dužnosnicima.

Opširnije:KORONAVIRUS - BIOLOŠKO ORUŽJE

BRUXELLES PLANIRA 1.850 MILIJARDI EURA ZA OPORAVAK OD KORONAVIRUSA

Europska komisija (EK) najavila  je u srijedu (27. svibnja 2020.) ukupno 1.850 milijardi eura za oporavak gospodarstva 27 zemalja članica od pandemije  koronavirusa. To je velika odluka čiji efekti bi mogli snažno odzvanjati sljedećih godina diljem Europskog kontinenta. Od toga iznosa čak  je 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi, priopćeno je iz Europske komisije.

Opširnije:BRUXELLES PLANIRA 1.850 MILIJARDI EURA ZA OPORAVAK OD KORONAVIRUSA

GAŠPAREVIĆ: MAVROVIĆ VRHUNSKA SPORTSKA INTELIGENCIJA

Moj susret s legendarnim hrvatskim boksačem Željkom Mavrović jedan je od ljepših trenutaka u mojoj  trideset trogodišnjoj dosadašnjoj novinarskoj karijeri. Sretao sam i upoznao mnoge osobe svjetske reputacije iz različitih zanimanja ali rijetko je tko ostavio tako snažan dojam kao Mavrović.

Opširnije:GAŠPAREVIĆ: MAVROVIĆ VRHUNSKA SPORTSKA INTELIGENCIJA

MUSLIMANI NE TREBAJU UPUĆIVATI OŠTRICE KARDINALU I KATOLIČKOJ CRKVI

Misa za žrtve  Bleiburga, koja je zakazana  za 16. svibnja u  Sarajevskoj katedrali, uskovitlala je prašinu u političkoj i medijskoj javnosti. Bošnjački politički čelnici (ne)izravno sugerirajući demonstracije, obrušili  su se  posve ishitreno na kardinala Vinka Puljića i Katoličku crkvu  zbog namjere da se održi ta misa. Bez oslonca na činjenice i bez argumenata Bošnjački političari u svojim neodmjerenim izjavama ističu kako je ta misa tobože oživljavanje ustaštva.

Opširnije:MUSLIMANI NE TREBAJU UPUĆIVATI OŠTRICE KARDINALU I KATOLIČKOJ CRKVI

DIJASPORA OPĆINE DOMALJEVAC - ŠAMAC DOBILA SVOJU SLUŽBENU STRANICU

Pokretanje nove web stranice  namijenjene Dijaspori s  područja Općine Domaljevac  - Šamac važan je ne  samo informativno-medijski  događaj nego je to nova činjenica koja  može unijati svježu dinamiku u cjelokupan društveno-gospodarski život  naše Općine. Novootvorena stranica (platforma) pokrenuta je u sklopu služben stranice Općine Domaljevac-Šamac čija je adresa: https://domaljevac.ba/.

Opširnije:DIJASPORA OPĆINE DOMALJEVAC - ŠAMAC DOBILA SVOJU SLUŽBENU STRANICU

Biti novinar

Danas je Svjetski dan slobode medija, to jest međunarodni blagdan novinarstva. No, meni je i na taj svjetski blagdan medija (iako je nedjelja) radni dan - upravo sam napisao izvješće o najnovijem smrtnom slučaju u Splitu osobe zaražene koronavirusom. To je pokazatelj kako za medije i novinare nema blagdana, nema neradnih dana, nema (ne)radnog vremena...... Novinar je uvijek u pogonu.

Opširnije:Biti novinar

Gašparević upozorava na porast utjecaja Rusije na Balkanu

Naš suradnik Pejo Gašparević sudjelovao je u emisiji  JADAN  Televizije  BiH u kojoj je gostovao  Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson.  Gašparević je u svojem pitanju upozorio na porast utjecaj Rusije na Balkanu, unatoč činjenici da  Amerikanci dali veliki doprinos zaustavljanju rata.


Pejino pitanje i odgovor na njega nalaze se u dijelu emisije od 29,16 minute do 33,43  minute.