Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto10272020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

pejo_gasparevic_mala

GAŠPAREVIĆ, Pejo, novinar, rođen u Domaljevcu, 4. VII. 1961. diplomirao na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost Filozofskoga fakulteta u Sarajevu, radio je honorarno u Večernjim novinama  i u  Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji HINA iz Zagreba kao dopisnik iz Sarajeva. Izvještavao je i za Hrvatsku televiziju i Hrvatski radio. Osim novinarsko - reporterskih poslova bavi se i političkim analizama te povremeno objavljuje članke u više listova. Novinarske je članke objavljivao u sarajevskom Oslobođenju, zagrebačkom Večernjem listu i Danasu, te splitskoj Slobodnoj Dalmaciji.

Surađivao je povremeno s Glasom Amerike, te Slobodnom Europom i povremeno s Televizijom OBN u Sarajevu. Zatim je surađivao s BBC na hrvatskom jeziku objavljujući reportersko - analitičke uratke o novonastalim zbivanjima u BiH,  te o odnosima BiH sa susjedima. Surađuje s mostarskim Dnevnim listom i sa Radio Deutsche Welle.

Sudjeluje u mnogim medijskim diskusijama, te okruglim stolovima i simpozijima iznoseći svoja promišljanja. 
Važna  mu je poruka nobelovca Ive Andrića: "Dokle god si živ, dužan si raditi za zavičaj".

IN MEMORIAM SLAVENU LETICI

Smrt Slavena Letice je nedvojbeno veliki gubitak za hrvatsku intelektualnu scenu, koju je on na  svoj način oplemenjivao. Poznavao sam Leticu i povremeno smo se sretali i razmjenjivali mišljenja. Zadnji put smo se sreli prošle godine u Splitu na Mediteranskom festivalu knjige. Pričao mi je da jako puno čita i kako bi volio da dan traje duže od 24 sat jer bi tad imao više vremena za literaturu i knjige.

Opširnije:IN MEMORIAM SLAVENU LETICI

UTEMELJENJE SPOMEN KUĆE IVI GREGUREVIĆ: IVIN DUH NADAHNJUJE

Centar za kulturu Orašje je angažiran na utemeljenju Spomen kuće Ivi Gregurević u kojoj bi za posjetitelje bila izložena ostavština ovog velikog glumca, doznaje se u tom Centru. "Trenutačno su u tijeku razgovori s nasljednikom o otkupu Ivine obiteljske kuće u Donjoj Mahali, koja bi, u slučaju otkupa, postala neka vrsta muzeja koji bi trajno njegovao uspomenu na Ivu Gregurević i njegova ogromno umjetnička dostignuća" rekla je Mandica Živković, v.d, ravnateljica Centra i članica Inicijativnog odbora za postavljanje Spomenika Ivi Gregurević.

Opširnije: UTEMELJENJE SPOMEN KUĆE IVI GREGUREVIĆ: IVIN DUH NADAHNJUJE

UBOJSTVO I SAMOUBOJSTVO: BOŽJA ZAPOVIJED - "NE UBIJ!"

Policija je objavila snimku napada koja prikazuje kako je napadač Danijel Bezuk u ponedjeljak  (12. listopada 2020.) na Markovu trgu u Zagrebu ispucao određenu količinu streljiva pri čemu je u pokretu zamijenio okvir nakon čega je ispalio još dio streljiva, a od napada je odustao nakon što je na njega zapucao jedan od policajaca, odbivši njegov napad.  Dvadesetdvogodišnji Bezuk je nakon ove pucnjave počinio samoubojstvo.

Opširnije:UBOJSTVO I SAMOUBOJSTVO: BOŽJA ZAPOVIJED - "NE UBIJ!"

MONOGRAFIJA POSVEĆENA IVI GREGUREVIĆ U PRIPREMI

Monografija posvećene velikom glumcu Ivi Gregureviću je u pripremi i  očekuje se da će biti završena do "Dana hrvatskog filma - Ivo Gregurević" sljedeće 2021. godine, potvrdio je to Ivin prijatelj i glavni organizator ovog festivala  Iljo Benković.

Opširnije:MONOGRAFIJA POSVEĆENA IVI GREGUREVIĆ U PRIPREMI

PREDSTAVLJEN "DRUKČIJI ROMAN O ISUSU"

"Drukčiji roman o Isusu," u kojem autor Jean Mercier tematizira priču o Isusu i prvim kršćanima, predstavljen je u splitskoj  nakladničkoj kući Verbum.
"Pripovijedajući Isusov život na originalan, dubok i zanimljiv način, ovaj  'Drukčiji roman o Isusu'  bit će snažan duhovni poticaj onima koji evanđelje nikada nisu uzeli u ruku, a pravo osvježenje onima koji ga dobro poznaju," rekao je glavni urednik Verbuma Petar Balta.

Opširnije: PREDSTAVLJEN "DRUKČIJI ROMAN O ISUSU"

TAJNIK SVETE STOLICE RAZGOVARAO O POLOŽAJU HRVATA KATOLIKA U BiH

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin stigao je danas (utorak) u Split gdje se sastao s predsjednikom Hrvatske Vlade Andrejom Plenković i njegovim suradnicima.
Sudionici sastanka su izjavili kako se razgovaralo i o položaju Hrvata u BiH.

Opširnije:TAJNIK SVETE STOLICE RAZGOVARAO O POLOŽAJU HRVATA KATOLIKA U BiH

NOBELOVAC IVO ANDRIĆ - POSAVSKI ZET: ANDRIĆEVO "PISMO IZ 1920."

U povodu rođendana Nobelovca Ive Andrić, koji je rođen 9. listopada 1892. godine (a umro je 1975.) nudim čitateljima njegovo čuveno "Pismo iz 1920." Andrić u tom pismu piše o mržnji koja stoljećima egzistira u BiH. Andrićeva krilatica - "Dokle god si živ, dužan si raditi za zavičaj"- jedna je od onih misli koja me trajno inspirira. Ivo Andrić se rodio u Travniku u hrvatskoj obitelji Antuna Andrića i Katarine Pejić a umro je u Beogradu.

Opširnije:NOBELOVAC IVO ANDRIĆ - POSAVSKI ZET: ANDRIĆEVO "PISMO IZ 1920."

DOMALJEVČANIN IVO IVIĆ PRVI TEHNIČAR ODBOJKAŠKOG KLUBA RIBOLA KAŠTELA

Ivo Ivić, koji je ponikao u HOK Domaljevac,  nastavlja razvijati svoju sportsku karijeru uzlaznom putanjom u odbojkaškom klubu Ribola Kaštela s kojim je nedavno potpisao trogodišnji ugovor. "Zadovoljan sam statusom u klubu i ove sam sezone prvi tehničar,"  istaknuo je Ivić. Naglasio je kako je odbojkaški klub ozbiljno organiziran na visokoj razini  i pruža  mogućnosti za napredak igrača.

Opširnije:DOMALJEVČANIN IVO IVIĆ PRVI TEHNIČAR ODBOJKAŠKOG KLUBA RIBOLA KAŠTELA