Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

nikola simic150Nikola Šimić Tonin, Busovljak,  rođen 8. siječnja 1962. Crkvice - Zenica, BiH. Pjesnik, pripovjedač, putopisac, romanopisac, dramski pisac, pisac za djecu i eseist,  pisac uđbenika, književni, kazališni, likovni kritičar i  tekstopisac.

Čovjek koji je živio u 36 gradova od toga u 11 s kraćim periodima u mnogim europskim zemljama. Aktivno se služi njemačkim, ruskim i talijanskim jezikom, a sustavno radi na sebi, pobornikom je cijeloživotne naobrazbe, nastavljajući daljnje školovanje uz rad. Uz niz uglazbljenih pjesama, pjesme za djecu i klape, autorom je i svečane pjesma grada Knina. Spomenut je u knjigama: U spomen od Šibenika grada, Od Tuđmana do tuđina, Lica i obrasci, Između srži i margine, Prepoznavanje bitnoga, Ko je ko u bh. dijaspori, pisci i druge.

Potaknuo je objavljivanje rubrike Domoljubna poezija u listu Hrvatski vojnik, a jedan je i od osnivača HKDU (Hrvatske Kršćanske Demokratske Unije), u gradu Kninu. Dragovoljac je Domovinskoga rata i više puta je nagrađivan za pisana djela. Za GIP je počeo pisati koncem travnja 2014. godine i bit će stalni suradnik raspoložan za mnoge oblike kulturne i humanitarne suradnje.

Vukovi

vukoviJezivio zavijanje vukova s Huma s Vlašića s Busovačke planine. Odnekuda dolazi sve više i više vukova svaku noć. Noć za noć, noćima, povećava se ta nadolazeća čoporenja čopora vukova.

Opširnije:Vukovi

Mravinjak misli

mravinjak misliPrva nedjelja uoči Uskrsa. Proljetno doba. Snjegove popile ledine. Vodoskoci podno mostarskih džamija, silan kamen na sve strane prska, tamnomodra od vedrine voda. Žuboreći pad poskok vode, dole do nize, užurbaje stići rijeke Neretve šir.

Opširnije:Mravinjak misli

Romska pobožnost

romiMalo je znana, ili i nije sasvim i neznana, Romska pobožnost, priklanjanje najbližoj vjerskoj zajednici, vjerskoj većinskoj suživotnoj opciji. Tragom toga, tako negdje, oko  grada, Dugoga sela, roditelji novorođenog djeteta oveće  Romske zajednice odluče prikloniti se katoličkoj crkvi. Uz stalne pripomoći od fra Antiše X. isprose i krštenje.

Opširnije:Romska pobožnost

Redovnik umjetnosti

antun gusaf matosObljetnica, 17. ožujaka  2014.... sto  je godina od smrti Antuna Gustava Matoša. Redovnik umjetnosti, zaređen u hramu poezije, sa stigmama od slova, sa pjesmama, odkidcima bola.

Opširnije:Redovnik umjetnosti

Kad čitam kolijevku od kamena

kolijevka od kamenaAdolf Polegubić, Kolijevka od kamena, Hrvatska matica iseljenika, Zagreb 2013., pjesme
Dugo pred sobom nisam imao poetski pismeniju knjigu pjesama nekoga našega autora, autora eruptivni potencijala, duhovne i umjetničke širine.

Opširnije:Kad čitam kolijevku od kamena

Sjećanje na Mandžu

sjecanje na mandzuGrabeći prigodne prigode za ugrabit čašicu razgovora s pjesnikom prijateljem Miljenkom Mandžom, novinar, književnik i glumac, Valter Šarović, nacrta se i taj dan, točno u deset, na istome kultnome mjestu tadašnjega i zdravijeg dijela današnjega, Zadarskoga književnoga kruga, terasi picerije: Pet bunara, jedinom prostornom opcijom na nivou grada.

Opširnije:Sjećanje na Mandžu

Nobelova nagrada za matematiku

nobelova nagrada za matematikuVeć duže vrijeme ko zloduh u meni progoni me misao. Duboko zagreba po svemu što se doticalo Alfreda Bernharda Nobela. Osvjedočih se u spoznaji o njegovome držanju matematike na pijadestalu oltara znanosti. Logično se postavljalo pitanje: Kako to da nema Nobelova nagrada za matematiku?

Opširnije:Nobelova nagrada za matematiku

Tkanica obiteljskog stabla života

tkanica obiteljskog zivotaAnka Maksan, Djeca planine Runu, Gradska knjižnica Zadar, Zadar 2014., roman za djecu i mladež. Kada netko pročita nečiju pjesmu, priču, roman, itd..., a koja ga dotakne... koja bez kucanja uđe u njegovu dušu, učini mu se da poznaje autora... kao da je s njim zajedno odrastao i živio.

Opširnije:Tkanica obiteljskog stabla života