Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto12012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Rješava se kanalizacija, ključni problem za mještane Novog naselja

Prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji lokalne kanalizacijske mreže za Novo naselje Odžaka. Realizirana je prva faza u okviru koje je urađena crpna stanica i kolektor u dužini oko jedan kilometar, u što je utrošeno 333.485 konvertibilnih maraka. Ovih dana u tome dijelu ove općine Posavske županije poslovi su u punom jeku, a radovi osobito raduju stanovnike novoformiranoga naselja, ali i udrugu “Kuća nade” koja se brine o osobama s posebnim potrebama, a nalazi se upravo na toj lokaciji.

Cjelokupna financijska vrijednost projekta kanalizacije za Novo naselje iznosi oko 600.000 konvertibilnih maraka. Kako doznajemo, kanalizacijska mreža spojit će se u postojeću gradsku mrežu Odžaka i s prečistačem otpadnih voda.

kanalizacija novo naselje odzak

Priključci za svih 160 parcela

Šef Odsjeka za materijalne resurse općine Odžak i voditeljica projekta kanalizacije u Novom naselju Odžaka Ana Ćulap objasnili su tijek ukupnog projekta od životne važnosti za žitelje tog dijela Odžaka.
 - Tijekom protekle godine započela je prva faza projekta kanalizacije u općini Odžak. Ona je obuhvatila izgradnju primarnoga kolektora (dužine oko 900 metara) i izgradnju precrpne stanice. Za provedbu prve faze pomogao je UNDP Bosne i Hercegovine i za nju su izdvojena financijska sredstva i od Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Općine Odžak, kao i Vlade Posavske županije.

U tijeku je izvođenje druge faze projekta kanalizacije za Novo naselje, koje ima 280 stanovnika. Izgrađeno je 80 parcela od raspoloživog dvostruko većeg broja, a planirano je da se u ovoj fazi uradi priključak za svih 160 parcela iako su neizgrađene. U ovoj ćemo fazi izgraditi oko 1700 metara mreže kanalizacijskog kolektora - objašnjava voditeljica projekta kanalizacije u Novom naselju Odžaka Ana Ćulap.

Mještani zadovoljni

Započela je i završna faza priključivanja objekata na mrežnu kanalizaciju.
- Ova završna faza potpisana je s tvrtkom Belegem iz Gradačca.
Radovi su počeli početkom listopada ove godine, a prema ugovoru, završetak radova planiran je za 120 kalendarskih dana - objašnjava Jozo Barukčić, angažiran iz Općine Odžak na realizaciji navedenoga projekta. Novoformiranom naselju na sjeverozapadu Odžaka i njegovim stanovnicima kanalizacija je bila ključni problem, a osobito “Kući nade”, centru koji se brine za osobe s poteškoćama u razvoju.

- S radošću mogu reći kako je započeo ovaj projekt jer “Kuća nade” time će riješiti veliki problem odvoda otpadnih voda iz našeg objekta, a ujedno ćemo smanjiti financijske troškove za te namjene i usmjeriti ih za razvoj centra i naših korisnika - istaknula je predsjednica udruge “Kuća nade” Ivanka Šimić komentirajući radove na kanalizacijskoj mreži u ovome dijelu općine Odžak.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić