Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet05282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Inženjeri iz Gradačca konstruirali prvi BiH respirator

GRADAČAC - U korona vremenu dramatičnih vijesti i crne statistike gubljenja života u borbi sa nepoznatim virusom, napokon odlična vijest. Inženjeri iz Gradačca konstruirali prvi bh respirator. Prvi domaći respirator konstruirali su inženjeri iz gradačačke tvrtke TMD Group, tvrtke koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji.

Tako je jedna domaća kompanija iz sektora autoindustrije dala konkretan doprinos borbi Bosne i Hercegovine s pandemijom COVID-19. Nakon testiranja, počinje proizvodnja.

Domaći eksperti

U projektu izrade prvog respiratora u BiH angažirano je 40 domaćih i međunarodnih eksperata uz asistenciju i domaćih medicinskih stručnjaka. U projekat su bili uključeni pulmolozi, anesteziolozi i drugi medicinski stručnjaci s UKC Tuzla. Dva mjeseca trajala je priprema, a samo mjesec proces konstrukcije prvog prototipa respiratora u našoj zemlji. Sve je urađeno u rekordnom roku. Započela je i prva faza njegovog testiranja i provjere  pa se očekuje da  uskoro početi i serijska proizvodnja, kako bi na vrijeme respirator bio na usluzi zdravstvu Bosne i Hercegovine.

bih respirator 900

Zahtjevan projekt

- Svaki dio koji proizvodimo za željeznicu, avione, kamione ili automobile je opasan. On mora proći određene faze testiranja kako bi bio apsolutno siguran. Tako je i s ovim uređajem. Pogotovo što je ovdje još zahtjevnije, jer se radi direktno o zdravlju, ističe Adem Hanić, direktor TMD-Group d.o.o. Gradačac. Emir Softić, rukovoditelj  tehničke pripreme i tehnologije u TMD Group-Kovgrad pojašnjava kako su u rekordnom vremenu napravili šemu, povezali s elektronikom, naručili komponente i  kada su dobili zadnju komponentnu koja je nedostajala, uređaj je završen i predstavljen javnosti.

-Mi se bavimo ‘tvrdim’ mašinstvom, ovo je medicinska oprema pa je ovo za nas bio veliki izazov ali nismo odustali već smo uradili ono što je traženo od nas. Nadam se da će se ovaj uređaj moći koristiti svojoj namjeni i biti na korist zdravstvenom sustavu, pojašnjava Softić. Stručnjaci TMD Group Gradačac uspješno su servisirali i jedan respirator koji nije bio u funkciji na UKC-u Tuzla.

Za GIP piše Nada Koturić