Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub07112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Prvo krštenje u Srebrenici je znak mira

Prisutnost sestara sv. Majke Terezije, koje već desetak godina djeluju u Banjoj Luci, jedna je od ljepših i pozitivnih strana u Bosni i Hercegovini. Ne uzmiču pred zlom i progonima, kao što ni njihova utemeljiteljica Majka Tereza nije ustuknula pred gubom grada Calcutta kada je sama ušla u grad s 12 milijuna stanovnika kako bi pomogla onima koji su bili odbačeni od svih, najsiromašnijima među siromasima i - uspjela je.

Srušene i neobnovljene crkve

Kako je to moguće i što se sve može, pokazuje neumorna žrtva i molitva njezinih sestara koje su ovih dana posjetile, i to drugi put, Zvornik i Srebrenicu, gradove srednjega Podrinja na zamolbu župnika fra Jose Oršolića i preporuku uzoritoga kardinala Vinka Puljića. Koliko su velike i bolne rane ovih prostora, najbolje pokazuje činjenica da jedan grad Zvornik od dvije srušene crkve nema ni na vidiku mogućnost obnove i rekonstrukcije svojih svetinja. Katolička župna crkva u Zvorniku srušena je 1947. godine, a samostani i crkve sv. Marije u Srebrenici krajem 17. stoljeća i u Zvorniku krajem 19. stoljeća.

fra joso 900

Komunističke vlasti su sve još jednom porušile gradnjom obiteljskih kuća na temeljima crkava i samostana. Na lokaciji samostana i crkve u Srebrenici izgrađene su četiri obiteljske kuće, a u Zvorniku dvije ili tri. Nažalost, ni današnja moderna demokracija nema osjećaja za ravnopravnost, nego je pred sebe stavila samo pravo jačega. Živa zajednica Crkva u srednjem Podrinju je preživjela sve progone i stradanja, i bez crkve, i bez župnika, i bez svećenika. Prema popisu iz 2013. godine, na ovom području je oko 210 katolika. Osim obećanja, prazne priče i ucjenjivanja, vjernici Srebrenice i Zvornika nemaju ništa drugo, kaže župnik fra Joso.

Rezultati već vidljivi

U posljednje dvije godine, a u Zvorniku od početka ove godine, redovito se svake nedjelje održavaju svete mise i druge pobožnosti, moli se krunica za obraćenje i mir, obnovu duhovnih i materijalnih ruševina. Sestre svete Majke Terezije, molitvena zajednica “Sv. Majka Terezija”, kao i brojni vjernici iz drugih župa sa svojim svećenicima, sestre drugih redovničkih zajednica i, na poseban način, sama župa Zvornik - Srebrenica, odlučno su započeli moliti za dijalog, mir, pomirenje i obnovu ovih prostora.

- Rezultati su već vidljivi. Svakim danom je sve više onih koji se uključuju u živu Crkvu i primanje sakramenata. Nedavno je bilo i prvo krštenje u Srebrenici nakon mnogo godina, a možda i stoljeća. Uvjereni smo kako ćemo imati snage i razumijevanja kako bi se obnovila naša živa Crkva, ali i popravila ova nepravda te izgradila i obnovila župna crkva Presvetog Srca Isusova i svaka bogomolja koja je u našoj domovini srušena - poručuje župnik fra Joso Oršolić.

Za GIP piše Nada Koturić