Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon05272019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Umjetnošću oživiti Bosansku Posavinu

Mala povratnička mjesta Bosanske Posavine potvrđuju se odličnim domaćinima velikih umjetničkih događanja jer žitelji nastoje uz obnovu svojih domova obnoviti svoj kulturni identitet i oplemeniti svoj duh. Nakon Garevca, gdje je održana slikarska kolonija, Kornica nadomak Modriče okupila je akademske kipare, zaljubljenike suvremene umjetnosti.

 Hrvatsko kulturno sportsko društvo “Kornica” i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” potpisali su organizaciju umjetničkog okupljanja, treće međunarodne kiparske kolonije. U umjetničkoj priči višeznačnog karaktera pojavljuje se gospodarstvenik Petar Lušo koji pokušava udahnuti život u taj povratnički kraj.

kornica umjetnost

Događajem je koordinirao akademski kipar Antonio Džolan iz Bugojna. Znakovi nade - U BiH ima puno znakova nade, samo treba otvoriti oči i vidjeti ih, a onda možemo ići naprijed s vjerom u Boga i snagom koju nam daje.

Ovo što se događa u Kornici jedan je od znakova nade - ističe za koloniju dr. vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”. Petar Lušo, srce i duša projekta, ukazuje na važnost međusobnoga povezivanja ljudi i stvaranje pozitivnog ozračja nade u mjestima koja su, poput Kornice, stradala tijekom posljednjega rata. - I ovo je pokazatelj kako puno možemo učiniti ako volimo svoj kraj. Nećemo pasti u napast i govoriti kako nema smisla - poručio je Lušo i pozvao nazočne da se zanimaju za radove umjetnika koji su postavljeni u Kornici.

To je, inače, prvi pokušaj da se u prirodnom ambijentu postave skulpture, što je odlika urbanih središta, stoga se očekuje da bi Kornica mogla postati turističko središte u koje se, uz ostalo, navraća kako bi se pogledalo i skulpture. Gregurević u Kornici Od poznatih osoba koje su pohodile koloniju u vrijeme njezina trajanja su doajen hrvatskog glumišta Ivo Gregurević i prof. Anđelko Akrap, potpredsjednik Matice Hrvatske i savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović: - Unatoč realnosti koja nije sjajna, u događajima kao što je ovaj u Kornici prepoznajemo vrlo male pomake, ali takvo malo sjeme može izrasti u veliku žitnicu kakva je nekoć bila Posavina - kazao je prof. Akrap.

Za GIP piše Nada Koturić