Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri09232020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Izgorjela kuća posavskog kirurga

Vatreni plamen u kratkom je vremenu progutao kuću obitelji dr. Mate Hrskanovića iz Domaljevca, kirurga Županijske bolnice u Orašju. Sve što su supružnici Hrskanović godinama stvarali u obitelji s dvoje djece nepovratno je nestalo. Sve je moglo imati još tragičniji epilog jer vatra ih je zatekla na spavanju.

Na sreću, svojom pribranošću uspjeli su izvući djecu na sigurno, a onda su krenuli u borbu s vatrom zajedno sa susjedima koji su ubrzo pritekli u pomoć. Pozvali su i vatrogasce pa su svi zajedničkim snagama pokušali spasiti što se spasiti da. Nažalost, bila je to nemoguća misija.

Vatra progutala kuću

U požaru je izgorjela kuća u cijelosti - sobe, kuhinja, spavaća soba, dnevni boravak, u blizini motori... Sve je nakon požara izgledalo apokaliptično, u cijelosti izgorjelo i pretvoreno u gomilu stopljenog drveta, metala, prašine.izgorijela kuca 900

O uzrocima požara, kažu, samo mogu nagađati. Izbio je u dijelu kuće i brzinom munje se širio. - Želim ovo podijeliti s javnosti kako se nikada i nikome ovakvo što tragično ne bi ponovilo. Vatra je gora od poplave, uvijek treba biti oprezan. Pucketanje i dim probudili su najprije suprugu kojoj možemo zahvaliti što smo živi. Kada sam vidio vatru, odmah sam počeo s gašenjem te pozvao vatrogasce. Nemam im što prigovoriti jer dečki su doista dali sve od sebe. Vatrogasci iz Šamca, Donje Mahale i Orašja stigli su u pomoć ali, nažalost, vidite i sami, kuća je toliko izgorjela da od nje praktički nema ništa i jednostavno se sve mora rušiti. Nema se tu što puno opisivati, dovoljno je vidjeti. Ponovno treba krenuti od nule, ali najvažnije je da su djeca živa i zdrava, uspio nam je reći dr. Hrskanović koji je prilikom gašenja ipak zadobio opekline.
Hodajući između izgorjelih zidova soba, uvijek s osmijehom i vječnim optimizmom, supruga Ljilja i ovoga puta, kaže, ne želi dramatizirati.

Uspomene u pepelu

Istina, zamjetna je tuga dok gleda izgorjele dječje torbe i knjige. Prisjeća se i bijele kuhinje koju su nedavno kupili. Tu su nestale i fotografije, uspomene... Dr. Hrskanović najviše žali zbog izgorjele biblioteke i vrijednih stručnih knjiga.

- No, što je, tu je, neka su nam samo djeca neozlijeđena, a materijalno se može nadoknaditi jer već smo navikli nekoliko puta počinjati od nule - kaže Ljilja. Prisjećamo se njihova doma u posljednjim poplavama iz 2014. kada im je kuća doslovce plivala u vodi. Boravili su u bratovoj kući dok nisu uspjeli svoju obnoviti i baš kada su završili i taj posao, onda ih požar ponovno vraća na početak kako bi okrenuli još jednu novu životnu stranicu i kao feniks krenuli iz pepela.hirurg

- Želim još jednom zahvaliti svim susjedima koji su nam odmah pritekli u pomoć, i sada to čine, kao i vatrogascima jer su učinili najviše što su mogli i da takvi nisu bili, vjerujem, požar bi se još proširio - kazao je dr. Hrskanović. I još jedan neobičan detalj. Požar je preživio u izgorjeloj kući maleni kućni ljubimac, pas znakovitog imena Srećko.

Zatrpan crijepom zavukao se u drvenu zvučnu kutiju, koja čudom nije izgorjela, i nije se javljao čak i kada su vatrogasci gasili požar. Tek kada je Ljiljana viknula: “Srećko!”, izvukao se iz ruševine, iznenadio vatrogasce i donio toliko potreban osmijeh cijeloj obitelji.

Za GIP piše Nada Koturić