Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto08042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Sedamnaest godina ustrajnog informiranja Garevljana

Gip logo
miso objasnjava 1024

GIP informira i pomaže - Pokušavamo izgrađivati most povezanosti između raseljenih po cijelome svijetu Garevljana sa rodnim krajem, ističu u Uredništvu GIP-a na čelu sa Mišom Perakom.


Garevački internetski portal napunio je 24.06. 2018. godine punih sedamnaest godina ustrajnog informiranja Garevljana, prijatelja tog pitomog posavskog mjesta, ali i brojnih, prije svega iseljenih Posavljaka diljem svijeta. Razlog za slavlje nije samo u statističkom zbroju tisuća informacija vijesti, obavijesti, savjeta, već i brojnih organiziranja manifestacija, ali i poticajnih ideja te humanitarnih akcija.

Informirati i pomagati

- Danas postoje brojni portali kojima su isključivo blaćenje i tzv. crne vijesti u prvom planu. Što je gora informacija, to je više u vrhu njihova objavljivanja. Ili, što je još tragičnije, u komentarima nemaju hrabrosti potpisati se, no imaju hrabrosti isključivo napadati. Mi ne želimo biti bez kritike, naprotiv, nužno je izraziti i problem, ali ne zanemariti ni tisuću onih lijepih informacija o našem kraju i tzv. malim ljudima, ustvari velikim kada su njihova djela i život u pitanju. Prenosimo, uz ostalo, i takve životne priče, ali želimo biti i konkretni od pomoći kroz brojne organizacije akcija i pomoći. Garevački internetski portal počeo je svoje djelovanje u vrijeme kada su web-portali u Bosanskoj Posavini bili prava rijetkost. Grupu entuzijasta okupio je zajednički cilj - ljubav prema rodnome kraju Garevcu i Bosanskoj Posavini sa svrhom informirati javnost, kao i cijeli svijet, govoriti o povijesti, životu i radu župe Garevac, ali i ostalih župa i mjesta Bosanske Posavine, ističe urednik GIP-a Mišo Perak.

Ljubav prema rodnom kraju

- Bili smo svjesni velike zadaće i odgovornosti koju smo preuzeli, ali ništa manje nismo sumnjali u razumijevanje i pomoć, što potvrđuje više milijuna posjetiteljskih klikova. To nisu samo brojke, nego su to žive osobe zaljubljene u svoj rodni Garevac, koje uvijek iznova nalaze razloga posjetiti ovaj medij i svojim savjetima, poticajima, pa makar i prijateljskim i domoljubnim pozdravima dati notu životnosti i obnoviteljskog duha. Pokušavamo izgrađivati most povezanosti između raseljenih po cijelome svijetu Garevljana  sa rodnim krajem, ističu u Uredništvu GIP-a.

Humanitarna pomoć

U Švicarskoj najveći je broj Garevljana koji žele čvrstu poveznicu s rodnim krajem i stoga svake godine ne izostaju u pokrenutim humanitarnim akcijama. GIP je zapravo jedan od rijetkih (možda i jedini posavski portal) koji uz zadaću informiranja djeluje i  humanitarno  kroz  “Udrugu garevačkih prijatelja”. Pomažu u prvom redu Garevcu i Garevljanima, ali i drugima. Vode se izrekom “Lakše je darivati nego tražiti”. Organizirali su brojne pomoći svojoj župi i bili donatori tiskanju nekoliko knjiga, organizirali humanitarni koncert za poplavljenu župu Presvetog Srca Isusova iz Bosanskog Šamca i pomogli brojne akcije za obnovu svoje župe.

- Hvala svima koji  nam volonterski pomažu u informiranju,  sponzorima: Sebastijanu Perković i Ivi Brdariću koji su već deset godina uz nas i s nama, te neumornim tehničkim suradnicima Peri Domazetu i Zdenku Barbariću, kao i profesionalnim dopisnicima bez kojih ovaj portal ne bi bio ono što jest kazao je Perak, alfa i omega cijelog projekta GIP-a.

Za GIP piše Nada Koturić