Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Dvostruko garevačko slavlje

GAREVAC - Za sve iseljene posavce garevačkog kraja , ma gdje se nalazili, svi putovi vode prema njihovom Garevcu. Po tradiciji blagdan  Sv. Ilije, u narodu Ilino ili Ilina, svetkuje se u rodnom kraju.

dvostruko slavlje ugarevcu

Ostavljaju se svakodnevne obveze, radna mjesta, ljetna odmaranja i morske plaže da bi došli u Posavinu, u svoje mjesto i obišli groblje Sv. Ilije gdje počivaju njihovi bližnji. Svetu misu na garevačkom groblju predvodio je garevački sin prečasni Marko Perić koji u župi Gromiljak kod Kiseljaka obnaša dužnost župnika i dekana. Slavlje je bilo dvostruko jer je preč. Perić ujedno proslavio i zlatni jubilej, 50. godina  svećeništva.

Zlatni svećenički jubilej

dvostruko slavlje ugarevcu peric

Na početku svete mise sve nazočne vjernike pozdravio je domaći župnik vlč. Filip Brajinović zahvaljujući na dolasku.- Garevac obilježava još jednu značajnu obljetnicu i jubilej preč. Marka Perića koji je na današnji dan 1965. godine ovdje na ovom groblju i grobu svoje majke slavio svoju prvu Mladu misu, a zajedno s nama proslavlja svoj zlatni svećenički jubilej, 50 godina svećeništva. Stoga iskreno čestitam na godišnjici, uz srdačan pozdrav svećenicima, časnim sestrama i želim iskrenu dobrodošlicu. Svima želim da želim da ovaj blagdan i ova svetkovina donesu nam tjelesnog zdravlja, a i duševne utjehe. Garevac ostaje zauvijek u duši svojih mještana ma gdje bili razasuti diljem svijeta, naglasio je župnik. U duhu slavlja mještanka Garevca Natalija Kovač uručila je zlatnomisniku poseban dar, Gospa na zlato-vezu posavske šlinge. Nadahnuta je bila i propovijed  vojnog kapelana vlč. Jakova Pavlovića, a sve je na poseban način je uveličao zbor župe Imena Marijina iz Gromiljaka, te vjernici koji su sa autobusima došli proslaviti misno slavlje u rodnome mjestu njihova župnika

Obišli grobove pokojnika


dvostruko slavlje ugarevcu1                
-Nakon prošle poplavne ove godine posavsku ravnicu prže tropske vrućine ali ni to nas ne smeta da budemo ovdje gdje jedino sunce tako toplo grije, i to oko srca. Svojim dolaskom na grobove naših pokojnika pokazujemo i dokazujemo da nisu zaboravljeni i da ih sa zahvalnošću nosimo u svojim srcima i mislima. Uz suzu na oku, svijeće i cvijeće tu je i ono najvrednije što im možemo pružiti, a to je svakako skrušena i iskrena molitva na njihovom grobu.

Za GIP piše Nada Koturić