Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub10242020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Nakon pola stoljeća sastala se prva generacija osnovaca iz Domaljevca

DOMALJEVAC-Prva generacija osnovaca sastala se 50 godina nakon upisa u školu u Domaljevcu. Radost susreta iščitavala se na licima 20-tak nekadašnjih učenika generacije koja je imala povijesni značaj jer je otvorila vrata znanju u toj posavskoj općini.

prvi skolarci domaljevac1

Uz to što su prvi, vjerojatno su i nauspješniji. Nakon pet desetljeća sjedenja u školskim klupama škole koja je bila na drugoj lokaciji ( sadašnji općinska zgrada), postali su ugledni građani u sredinama gdje su zasnovali svoj dom i obitelj. Postali su poštovani odvjetnici, nastavnici, ekonomisti, policajci.

Neki su ostali u rodnom mjestu a neke od njih životni put razasuo je po svijetu. Okupio ih je Stjepan Piljić.

Bilo više poštovanja prema školi

Danas časna sestra Ana, istaknuo je razredni Nikica Vidović koji je za svečanu prigodu stigao iz Zagreba, bila je odlična učenica. -Svoj poziv našla sam u duhovnom zvanju a slijedeći ga obišla sam brojna mjesta u Hrvatskoj, Italiji, BiH. U Milan sam završila školovanje kao viša medicinska sestra , radila sam dugo i sa mladima u Sarajevu, Zagrebu, Modriči...

Razišli smo se svuda po svijetu, no sada se ponovo vraćamo BiH, kaže setra Ana. Razrednom Vidoviću s tada 22 g. bio je to prvi posao. Dok je prelistavao stari dnevnik ujedno se prisjećao davnih dana. –Pamtiću ih po korektnom odnosu prema radu, shvaćanju svojih obaveza i uvažavanju nastavnika. Danas sve je drugačije, priznaje nerado Vidović.

Stjepan Lukač kao najstariji u generaciji predočio je podatak da je tada razred brojao 36 učenika od kojih ih danas 31 živih.-Ovo je posebna generacija  dobrih ljudi, uspješnih, poštenih, naglasio je Lukač.

prvi skolarci domaljevac
                
„Probijali led“ znanju
                
Jedan od učenika Luka Matić podsjetio je sve na njihove prve dane škole kojom su, kako je rekao „probijali led“ jer nakon njih više ništa nije bilo isto. –Prije nas samo je poneko završio osnovnu školi. Bili smo sirotinja. Za takvu se investiciju morala prodati krava a između krave i škole uglavnom je znanje bilo na čekanju. Možda se tek desetak ljudi iz Domaljevca školovalo a fakultet su završili samo Mato i Luka Iljazović, Pavo Madžarević i Ivo Iljazović.

Mi smo otvorili vrata i kulturi vrata jer smo mi inicirali osnovanje KUD-a, podsjetio je na davna vremena Matić. U ime domaćina prvoj generaciji osnovaca Domaljevca načelnik Mario Jurkić i v.d. ravnatelja sadašnje OŠ Braće Radića Stjepan Piljić, podijelili su skromne darove i prigodnim riječima ukazali čast što je pod krovom te posavske škole upriličili susret.

Za GIP piše Nada Koturić