Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned02162020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Knjigom uspomena „Slike iz kredenca“ sačuvali posavski duh

ORAŠJE-Glavni cilj i svrha fotografije jest uhvatiti određeni trenutak, zapisati ga i sačuvati za vječnost. U moru fotografija kojima smo danas zatrpani i koje može svatko napraviti, zaboravljamo kako je bilo teško doći do fotografije prije 50 ili 100 godina. Stoga je objavljivanje fotomonografije „Slike iz kredenca“ važan pothvat u koji su se upustila četvorica entuzijasta Daniel Dominković, Mario Oršolić, Siniša Zlatarević i Josip Vinković, podižući visoko ljestvicu projekata takve vrste.

slike iz kredenca

Sačuvane uspomene

Autori su pomno odabrali fotografije s područja Bosanske posavine (općine Orašje i Domaljevac – Šamac), nastale od 1889. do 1979. g. Foto zapisi s patinom vremena svjedoče kroz knjigu o posavskom podneblju, ljudima, običajima i uvjetima života.Time su sačuvani ne samo te fotografije, nego i duh gotovo stogodišnjeg vremena. -Naš zajednički projekt imao je cilj sačuvati uspomene na ta daleka vremena na ovim posavskim prostorima. Fotografije se ne ističu kvalitetom već dragocjenošću kojom čuvaju ostatke prošlosti, zajednički poručuju autori knjige.

Foto album trajnosti

-Prizori s ovih fotografija se ne mogu riječima ispričati, oni se moraju pogledati. Netko će na njima prepoznati djeda, baku, majku, oca…, a mnogi će se duhom vratiti u ta vremena i poželjeti ostati tamo. Većina fotografija možda i nema neku umjetničku vrijednost, ne treba ju ni tražiti, jer cilj fotografa i nije bio umjetnička fotografija, nego jednostavni zapis svakodnevnog života onoga vremena. Izlaskom slika iz okvira starog kredenca u knjižno ruho fotomonografije ostvaren je primarni cilj fotografskog zapisa te one ostaju posložene u foto-albumu trajnosti, birani riječima govori recenzent knjige prof. Đurđica Jezerčić. Napominje da je najstarija fotografija knjige nastala 1889. g. a ako znamo da se prva boks–kamera na tržištu pojavila 1888. g, ta činjenica pokazuje da svjetski trendovi dosta rano dolaze i u ovaj dio Posavine.

Za GIP piše Nada Koturić