Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

nadaGospođica Nada Koturić trenutno obnaša funkciju predstojnika Službe za odnose s javnošću pri Vladi Županije Posavske. Niz godina je bila dopisnik Večernjeg lista kao i našeg Garevačkog Internet Portala.

Rad liječnice iz Orašja među najboljima od čak 222 medicinska istraživanja

Dr. sc. Martina Džoić Dominković liječnica je u Županijskoj bolnici u Orašju, specijalistica radiologije, supruga, majka, ali i znanstvenica. Kada smo je prije tri godine predstavljali javnosti, bila je prva doktorica znanosti u oblasti medicine u Posavini.

Opširnije:Rad liječnice iz Orašja među najboljima od čak 222 medicinska istraživanja

Glas o svetosti fra Lovre Milanovića ne jenjava

TOLISA- Mučenička smrt fra Lovre Milanovića jednako privlači današnje vjernike kao što je godinama privlačila pobožni posavski puk, a i šire, o čemu svjedoče brojne uslišane molitve, ozdravljenja.  Bez obzira što ga crkva nije službeno proglasila svetim, glas o njegovoj svetosti (fama sanctitatis) ne jenjava već više od 200 godina.

Opširnije:Glas o svetosti fra Lovre Milanovića ne jenjava

Lako je otići, teže je u BiH ostati i boriti se

Poljoprivredom se možeš baviti samo ako je voliš, a ja se bavim cvjećarstvom, i to obožavam. Nema te sile koja bi me odvukla od ovoga grunta zemlje prema inozemstvu jer, kada se probudim i odem pod plastenik, ili na plus 40 ili na minus 10, meni je najljepše jer sam uz ono što volim raditi, a to je cvjećarstvo.

Opširnije:Lako je otići, teže je u BiH ostati i boriti se

Tko dođe u Vidovice vidjet će kako one opet žive

U petak 23. listopada općina Orašje obilježila je jesvoj rođendan, datum upisan posebnim slovima u novijoj povijesti te posavske općine. Tijekom Domovinskog rata toga dana 1992. godine postrojbe 106. brigade HVO-a Orašje oslobodile su okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođeno je i selo Kopanice.

Opširnije:Tko dođe u Vidovice vidjet će kako one opet žive

Rješava se kanalizacija, ključni problem za mještane Novog naselja

Prošle godine otpočeli su radovi na izgradnji lokalne kanalizacijske mreže za Novo naselje Odžaka. Realizirana je prva faza u okviru koje je urađena crpna stanica i kolektor u dužini oko jedan kilometar, u što je utrošeno 333.485 konvertibilnih maraka. Ovih dana u tome dijelu ove općine Posavske županije poslovi su u punom jeku, a radovi osobito raduju stanovnike novoformiranoga naselja, ali i udrugu “Kuća nade” koja se brine o osobama s posebnim potrebama, a nalazi se upravo na toj lokaciji.

Opširnije:Rješava se kanalizacija, ključni problem za mještane Novog naselja

Pronosi glas duhovnosti, humanosti, dobrote i vjere

KOSTRČ - Uspješni posavljaci koji diljem svijeta pronose pozitivan glas posavski, i uz to su neumorni humanitarci, najradije ne bi govorili o svojem djelovanju. Među njima svakako je i fra Vidan Mišković iz Kostrča (općina Orašje).

Opširnije:Pronosi glas duhovnosti, humanosti, dobrote i vjere

Kroz digitalnu platformu promovirati ruralno nasljeđe naroda triju država

Projekt u koji su uključeni mladi preko Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u suradnji s organizacijom iz Sjeverne Makedonije – Acta Non Verba, te organizacijom iz Albanije – Shokata Kombetare Edukim Per Jeten SHKEJ, značajno doprinosi povezivanju mladih iz regije, primjereno vremenu u kojem živimo, na digitalan način. U okviru projekta Scroll Down the Region održana je trodnevna digitalna razmjena mladih.

Opširnije:Kroz digitalnu platformu promovirati ruralno nasljeđe naroda triju država

Herojski put 4.gmtbr Sinovi Posavine ispisan ponosom, domoljubljem i žrtvom

Zlatnim slovima će u povijesti posavskoga kraja biti zapisano ono što je napravila 4. gardijska motorizirana brigada HVO Sinovi Posavine, ali i sve postrojbe Operativne zone Bosanska Posavina, kasnije Zbornoga područja Orašje. To su postrojbe HVO-a koje su svoj put ispisivali nesebičnom žrtvom i ponosom u obrani svojih ognjišta. Dostojanstveno i primjereno današnjih uvjetima organiziranja javnih sadržaja, obilježen je 26 rođendan od osnutka te legendarne postrojbe,  danas 3. pješačka bojna 6. pješačke brigade OS BiH.

Opširnije:Herojski put 4.gmtbr Sinovi Posavine ispisan ponosom, domoljubljem i žrtvom

Jedina bh. farma divljih zečeva: Hobi pretvorio u isplativ posao

Predsjednik Lovačke udruge “Sava” Orašje Marinko Džoić jedini je uzgajivač divljega zeca u BiH. U njegovu obiteljskom dvorištu u Donjoj Mahali uz lovačke pse žive i neobični žitelji, srna, mladi sivi sokol i stotinjak divljih zečeva. Oni upućeni u lovstvo dobro znaju da se u BiH divlji zec uvozio iz Srbije i Mađarske. Džoić je, zahvaljujući svojoj upornosti, ipak uspio legalizirati prvu farmu divljih zečeva u BiH i time uspio ostvariti svoj europski san u rodnom mjestu.

Opširnije:Jedina bh. farma divljih zečeva: Hobi pretvorio u isplativ posao

Stari zanat korparstva još živi u Posavini, iako mu prijeti izumiranje

GREBNICE - Korparstvo je u Posavini tradicionalan zanat, nekada posao od kojeg se moglo dobro živjeti, ili je pak bila odlična dodatna zarada brojnim domaćinstvima. Posavci su vrsni korpari, proizvode namještaj od vrbovog pruća gotovo umjetničke vrijednosti.

Opširnije:Stari zanat korparstva još živi u Posavini, iako mu prijeti izumiranje