Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon09282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

nadaGospođica Nada Koturić trenutno obnaša funkciju predstojnika Službe za odnose s javnošću pri Vladi Županije Posavske. Niz godina je bila dopisnik Večernjeg lista kao i našeg Garevačkog Internet Portala.

Hodočasnici Donje i Gornje Tramošnice u zajedničkoj molitvi sa vjernicima Župe sv. Marka evanđelista Plehan

DERVENTA - Derventski kraj i duhovno središte Samostan i Župa sv. Marka Evanđelista Plehanna Plehanu ponovo je oživjelo posebnim ozračjem koje je sobom donijela „Fra Lovrina mlada nedjelja“. Ovaj puta u misnom slavlju su sudjelovali i vjernici iz Donje i Gornje Tramosnice. Svečanosti je doprinijelo i otvorenje Izložbe slika s Prve medjunarodne likovne kolonije kao i večeri proze i poezije.

Opširnije:Hodočasnici Donje i Gornje Tramošnice u zajedničkoj molitvi sa vjernicima Župe sv. Marka...

Jubilarni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“ u Orašju

Ivo Gregurević, velikan hrvatskog filmskog glumišta, zaljubljenik svojeg rodnogakraja, te velike mu ljubavi, podario je svojoj Posavini najveću kulturnu manifestaciju. U svojem prepoznatljivom stilu džentlmena rodnom je kraju darovao, ni manje ni više, već jedinstveni, baš kao što je i on, filmski festival „Dane hrvatskog filma“. Orašje i Županija Posavska prigrlili su filmski festival kao svoju najveću i najradosniju kulturnu manifestaciju koja traje u neprekinutom nizu već 25. godina, kao najljepša filmska priča Posavine i postao je, svi se slažu, jedan od najznačajnijih kulturnih brandova Posavine po kojem je Orašje postalo prepoznatljivo u široj regiji.

Opširnije:Jubilarni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“ u Orašju

U Posavini počeo godišnji posao – sezona tradicionalnog pečenja rakije

GAREVAC  -Bez obzira na vremenske (ne)prilike, jedan godišnji posao u Posavini nikada ne kasni – pečenje rakije. Oduvijek je to drag događaj kojemu se daje posebna pažnja. Istina, kroz vrijeme nužne su promjene u načinu okupljanja svih sudionika tog veselog događaja, jer manja su okupljanja, neki dijelovi procesa su i automatizirani, ali „princip je isti, sve ostalo su nijanse“ .

Opširnije:U Posavini počeo godišnji posao – sezona tradicionalnog pečenja rakije

Mlada misu u župi UBDM u Tolisi proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča

TOLISA-Posavina je zasjala je u najljepšem svjetlu duhovne ljepote kojoj je obol dalo mladomisničko slavlje fra Mirka Miškovića iz Kostrč. U prisutnosti svoje obitelji, drage rodbine, prijatelja i vjernika toliškog puka, na svečan način proslavio je svoju Mladu misu u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Opširnije:Mlada misu u župi UBDM u Tolisi proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča

Bogata povijest posavske župe Oštra Luka - Bok ispisana vezanošću župljana za svoju crkvu

OŠTRA LUKA/BOK - Posavska župa koja okuplja 2020 vjernika iz oraških mjesta Oštre Luke i Boka dostojno je svetkovala patron župe uz tradicionalne običaje, središnje misno slavlje, a onda i u domovima župljana. Obnovljena i u prekrasnom novom ruhu crkva je dočela svoje župljane kojima iznimno znači duhovna snaga koji dobivaju dolaskom u crkvu Imena Marijina Oštra Luka Bok.

Opširnije:Bogata povijest posavske župe Oštra Luka - Bok ispisana vezanošću župljana za svoju crkvu

Mlada misa u župi UBDM u Tolisi proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča

Mlada misa u župi UBDM u Tolisi proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča. Misni kum bio je fra Vidan Mišković, voditelj je HKM u Minsteru i Duisburgu u Njemačkoj.

Opširnije:Mlada misa u župi UBDM u Tolisi proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča

Život uz glazbu šesteročlane obitelji Anđić iz Domaljevca

DOMALJEVAC - Život skromne obitelji Anđić iz Domaljevca, prema današnjim statistikama, brojne obitelji sa četvero djece, sve je samo ne dosadan. Svaki trenutak ispunjen je glazbom koja dopire iz malene kuće u kojoj ipak svatko pronalazi svoj kutak, za glasovir, gitaru, mikrofon, udaraljke, pojačala… i sve je u tom toplom domu čija je sreća mjerena brojnoščću obitelji, podređeno preslušavanju neke nove recitacije, pjesme … 

Opširnije:Život uz glazbu šesteročlane obitelji Anđić iz Domaljevca

Mladost i ljepota prošarana osmjesima 40 prvopričesnika i krizmanika

Posavske župe zablistale u su u najljepšem sjaju i ozračju duhovne radosti. Na svečan način pod svetim misama podijeljeni su sakramenti sv. Krizme i Prve pričesti u župi bl. Alojzija Stepinca u Orašju (19 prvopričesnika) , župi sv. Ane u Domaljevcu (9 prvopričesnika) i župi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama (12 krizmanika). Župne zajednice prigrlile su slavljenike, a svoju radost sa podijelili su sa ponosnim roditeljima dolaskom na svečana misna slavlja.

Opširnije:Mladost i ljepota prošarana osmjesima 40 prvopričesnika i krizmanika

Iz 30-tonskog spremnika voda u kućanstva Domaljevca-Šamca

Nakon višemjesečnog rada u halama na izradi vodotornja u sklopu projekta vodoopskrbe, u općini Domaljevac-Šamac poniknuo je impozantan objekt na visini od 50 metara sa zapreminom spremnika za vodu od 270 m3.

Opširnije:Iz 30-tonskog spremnika voda u kućanstva Domaljevca-Šamca

Dom PUŽ-a u Orašju donosi osmjehe na lica djece sa poteškoćama u razvoju

ORAŠJE - Puno radosti, osmjeha, pjesme, ali suza roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, pratili su završni program članova Udruge „Put u život“ Orašje. Programom su označili kraj školske godine uoči školskoga raspusta. Odlično uvježbane recitacije plod su, kažu nam, višetjednih priprema u koje su uložili i posljednji atom svoje snage jer su se željeli predstaviti u najbolje svijetlu svojim roditeljima i prijateljima Udruge koji su našli vremena pratiti njihov program.

Opširnije:Dom PUŽ-a u Orašju donosi osmjehe na lica djece sa poteškoćama u razvoju