Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned05312020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

nadaGospođica Nada Koturić trenutno obnaša funkciju predstojnika Službe za odnose s javnošću pri Vladi Županije Posavske. Niz godina je bila dopisnik Večernjeg lista kao i našeg Garevačkog Internet Portala.

Maraton istrčao i posavski ministar pravosuđa Pero Radić

Članovi Rekreativno-atletskog kluba Podvučjak na svoj način dali su obol tradicionalnoj manifestaciji Dani sjećanja na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja. Zbog aktualne pandemije ove je godine manifestacija otkazana s uobičajenim sadržajima i bila je u znaku polaganja vijenaca u novosagrađenom spomen-parku u Posavskoj Mahali, a aktivni Rekreativno-atletski klub Podvučjak organizirao je maraton i posvetio ga Danima sjećanja.

Opširnije:Maraton istrčao i posavski ministar pravosuđa Pero Radić

Tvrtka Eurocompany iz Osiječka (Odžak) prednjači u BiH

ODŽAK-Tvrtka Eurocompany iz Odžaka je među prvim u BiH osmislila Pametnu učionicu kao rješenje kojim se u nastavu uvodi novi inovativni način predavanja i održavanja nastave uz pomoć suvremene tehničko-komunikacijske tehnologije. Predmeti koji su trenutno predviđeni za rad u pametnoj učionici su informatika, tehnička kultura, robotika, programiranje, matematika, fizika i engleski jezik.

Opširnije:Tvrtka Eurocompany iz Osiječka (Odžak) prednjači u BiH

Posavki folkloraši u vrijeme coronavirusa

Novi uvjeti života u ozračju COVID-19 diktiraju i novo ponašanje posavskih folkloraša pa se tako izvorna posavska pjesma i kolo sa pozornica preselilo u virtualni online svijet internetskih platformi, društvenih mreža i drugih IT komunikacijskih kanala. U skladu sa pandemijom koronavirusa i pjesme se skladaju uz posavski izvorni ritam.

Opširnije:Posavki folkloraši u vrijeme coronavirusa

Mladi Orašja malim koracima do velikih promjena

ORAŠJE - Mladi Orašja udahnuli su život hladnom savskoj betonskom nasipu koji je puno puta obranilo Orašje od poplave, pa i posljednjem u tome nizu 2014.godine. Trinaest godina nakon posljednje njene rekonstrukcije uz pomoć mladih Orašja, savski nasip dobiva sliku dostojnu svojeg značenja, onu ekološki osviještenu, kakva se može vidjeti u velikim urbanim središtima.

Opširnije:Mladi Orašja malim koracima do velikih promjena

Pozitivni odjeci Posavine nakon prikazanog dokumentarnog filma na HTV-u o Ivi Gregureviću

ORAŠJE-Ivo Gregurević ponovo je ujedinio cijelu Posavinu kroz prikazivanje dokumentarnog filma na HTV-u redatelja Branka Schmidta „ Prvi do srca“. U svakom domu sa velikim zanimanjem prćen je dokumentarac i podsjetio nas još jednom na našeg Ivu, skromnog a velikog čovjeka, velikana hrvatskog glumišta.

Opširnije:Pozitivni odjeci Posavine nakon prikazanog dokumentarnog filma na HTV-u o Ivi Gregureviću

Cvijećem uljepšavaju svakodnevicu posavljaka

Posavinu krase lijepo uređenim dvorišta, a posavke su poznate kao vrsne vrtlarice. U takvom spoju čak ni koronavirus nije uticao da se cvjetna dvorišta zapuste, dapače, zabranjeno druženje zamijenjeno je uređenjem okoliša. U tome značajno pomaže obrt Slavice Lucić koja se sa suprugom Željkom  već sedmu godinu uspješno bave cvjećarstvom.

Opširnije:Cvijećem uljepšavaju svakodnevicu posavljaka

Studentica iz Zagreba cijelo vrijeme pandemije u Orašju volontira i pomaže potrebitima

Tea Kos je 20.godišnja studentica iz Zagreba koja studira u Centru studiranja u Orašju pri Sveučilištu Mostar. Optimistična, vedra i nasmijana kao svoji vršnjaci, ali posebnijaa od svoje generacije, jer u sebi nosi prepoznatljivu crtu humanosti. Od kada je krenula pandemija koronaviorusa, Tea je jedina studentica koja nije iz Županije Posavske a cijelo vrijeme volontira pri Crvenom križu u Orašju.

Opširnije:Studentica iz Zagreba cijelo vrijeme pandemije u Orašju volontira i pomaže potrebitima

Psihosocijalna pomoć i potpora Centra mentalnog zdravlja Odžak u kriznoj situaciji

ODŽAK-Na području općine Odžak, Centar za mentalno zdravlje pruža 24 sata psihosocijalnu potporu i informacije građanima koji se osjećaju uplašeno, uznemireno ili potišteno tijekom pandemije koronavirusa. Prema evidencijama uposlenika zamjetan je i znatno povećan broj građana koji se do sada nisu javljali u Centar za mentalno zdravlje, a radi se najčešće o kroničnim bolesnicima koji se obraćaju zbog potrebe za psihosocijalnom potporom.

Opširnije:Psihosocijalna pomoć i potpora Centra mentalnog zdravlja Odžak u kriznoj situaciji

Odžački Crveni križ, Centar za mentalno zdravlje i Udruga samaritanaca Posavina pomažu u borbi s koronavirusom

Uspješna predostrožnost i preventiva u borba protiv koronavirusa te prije svega disciplina građana, angažiranost medicinskog osoblja ali i volontera te humanitarnih udruženja, uz koordinaciju kriznih stožera na razini Županije Posavske za sada ima dobre rezultate. U tri posavske općine nema zaraženih virusom COVID-19. Testirano je ukupno 83 osobe, od kojih je kod 3 osobe potvrđena infekcija koronavirusa  i sve tri su izliječene.

Opširnije:Odžački Crveni križ, Centar za mentalno zdravlje i Udruga samaritanaca Posavina pomažu u borbi s...

Inženjeri iz Gradačca konstruirali prvi BiH respirator

GRADAČAC - U korona vremenu dramatičnih vijesti i crne statistike gubljenja života u borbi sa nepoznatim virusom, napokon odlična vijest. Inženjeri iz Gradačca konstruirali prvi bh respirator. Prvi domaći respirator konstruirali su inženjeri iz gradačačke tvrtke TMD Group, tvrtke koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji.

Opširnije:Inženjeri iz Gradačca konstruirali prvi BiH respirator